Svenskt kött lanserar film om hur djur blir till mat

För att ge intresserade konsumenter en ökad inblick i den svenska djurproduktionen lanserar nu Svenskt Kött filmen “Hur djur blir till mat”.

Det vi äter berör oss på så många sätt och kött är ett särskilt engagerande livsmedel. Kan man vara djurvän och samtidigt äta kött? Och hur går det egentligen till när djur blir till mat?

I filmen Hur djur blir till mat får tittarna följa två lantbrukare, en veterinär och en slaktare som alla berättar om sin del i livsmedelskedjan och hur de ser på den och hur de tar hand om djuren längs vägen. Filmen visar allt som sker i processen, från det djuren föds på bondgården, via transport, slakteri och styckning tills de slutligen är mat på en tallrik.   

– Man kan tycka att det är grymt att skicka djur på slakt. Det finns de som ser en konflikt, jag gör inte det. Det här har vi gjort i tusentals år från att vi var jägare. I dag lever vi i en mer urban miljö där jag som bonde ska förse väldigt många personer med mat. Då är det viktigt att jag gör det på ett klimatsmart sätt, att djuren har det bra, att jag kan visa upp det så att folk vet hur det går till. Det tycker jag är jätteviktigt, säger lantbrukaren Tomas som medverkar i filmen. 

Branschen ger sin egen beskrivning

Nu bjuder Svenskt Kött in de konsumenter som vill veta hur djur blir till mat att ta del av filmen för att få en bättre bild av hur köttbranschen ser ut inifrån. Och vill man läsa mer om hur slakt går till finns en sida på webben att besöka. Den svenska köttbranschen tar i och med filmen initiativet till att berätta sin egen historia på sitt eget sätt efter många år av kritik och spekulationer.   

– Det är inte konstigt att vi tidigare tvekat kring hur vi ska berätta om det vi gör. Slakt väcker känslor. Och just därför behöver processen från en stängd till en transparent verksamhet ta tid. Den stora resan har därför handlat om att hitta språket och bilderna kring vad vi själva är trygga och bekväma i att säga om oss själva. Vilka är vi egentligen? Hur vill vi att andra ska se på oss? Och finns det en plats för djurproduktion och slakt i framtiden?, säger Isabel Moretti vd på Svenskt Kött. 

Slakt är ett ansvarsfullt arbete

Alla steg från att ett djur föds, föds upp och slutligen slaktas är viktiga pusselbitar för att det i slutändan ska bli en bra råvara av hög kvalitet. Att ett djur inte blir stressat och behandlas med lugn och respekt under såväl transport som avlivning är minst lika viktigt som ett bra foder och en god djuromsorg på gården.  

– Man kan tänka sig en konflikt mellan det här med att vi föder upp djur som har det bra och att vi sen ska slakta dem. För mig är snarare vårt djurskydd den här bron mellan empati, medkänsla och produktionen. I och med att jag vet att de svenska djuren har det bra, att vi har bra system, så kan jag äta kött med gott samvete. För mig hänger det här ihop, det är en förutsättning att vi har en bra uppfödning och att djuren har det bra. Det är därför jag äter kött, säger Gunnar, veterinär och medverkande i filmen. 

Att slakta ett djur är ett ansvarsfullt arbete som alltid ska utföras professionellt och med den metod som är minst plågsam för djuret. Just därför finns en stark lagstiftning och en myndighetskontroll som ser till att lagen följs. I Sverige ska djuret enligt lag alltid vara bedövat vid avlivningen. 

”Gjord med respekt och tydlighet”

Filmen har spelats in under ett helt år för att få med alla gårdens säsonger och den har tagits emot positivt av branschen. Efter en vecka har den visats över 12.500 gånger på Youtube och många har hört av sig med positiva kommentarer. 

Så fin film! Har aldrig sett hela processen filmad på detta sätt. 

Vilket otroligt bra film ni gjort! Den är gjord med respekt och tydlighet.  

Bra där! Tummen upp för att börja prata slakt. 

Vilket jobb ni alla har gjort! Nu är vi redo att bemöta både högt och lågt. Den här filmen är början på hur vi i Sverige skapar något unikt som vi kan stå för, den är ett avstamp för alla led att förhålla sig till. 

Samarbete med Svenska Köttföretagen

Filmen “Hur djur blir till mat” har producerats i samarbete med Svenska Köttföretagen och finns på Youtube och på Svenskt Kötts webbplats. Filmen har spelats in under ett helt år, för att täcka in lantbrukets och djurhållningens alla säsonger. Ansvarigt team bakom filmen är Jenny Elsmark och Anders Dalenius, båda projektledare på Svenskt Kött och Simon Thedin, producent på Storyfire. 

Aktuellt

WWF lanserar ny köttguide

WWF lanserar ny köttguide

Grönt ljus för svenskt kött från djur på naturbeten och ekologisk gris medan allt importerat kött får rött ljus när WWF lanserar ny köttguide.

Höstlov med husmanskost

Höstlov med husmanskost

Nu när det är höstlov passar det riktigt bra med husmanskost. Förutom att den är god och mättande så är den dessutom i säsong på hösten.

Scroll to Top