Beredskapsveckan är här. Det är en vecka som arrangeras av MSB där man uppmärksammar hur vi kan öka vår beredskap för att vara redo i händelse av kris. En viktig pusselbit för ökad beredskap är tillgången till mat. En stabil livsmedelsproduktion är alltså grundläggande för vår beredskap. Det kan låta som frågor som kommuner och regioner behöver hantera och lösa, men faktum är att vi vanliga människor kan bidra mer än man tror. Hur kan man då bidra till ökad svensk beredskap och livsmedelsförsörjning? Och varför är svenskt kött viktigt för en ökad beredskap?
Vill du vara med och bidra till ökad svensk beredskap? Dina val av mat till vardags påverkar chanserna att det finns tillgång på mat vid en kris. Genom att välja svenska livsmedel när du handlar mat kan du vara med och göra skillnad!
Svensk livsmedelsproduktion är viktig för beredskapen
Idag arbetar cirka 160 000 personer i Sverige med jordbruk på heltid eller deltid. Det motsvarar ungefär 1,6 procent av Sveriges befolkning. Man kan alltså konstatera att en väldigt liten del av befolkningen producerar mat åt alla andra. Dessutom producerar vi inte tillräckligt med mat för att mätta Sveriges befolkning. Ungefär hälften av det vi äter är importerat. Idag är vi bara självförsörjande på spannmål, morötter, socker och ägg.
Hur påverkas beredskapen av produktionen?
Vid en kris kan det uppstå situationer där det blir konkurrens om tillgången på mat i världen. Därför är det viktigt att säkerställa en trygg livsmedelsförsörjning av svenska produkter i Sverige. Den mat vi själva producerar i landet i stabila fredstider är också det som kommer att finnas tillgängligt under kriser.
När mat vi kan producera här i Sverige byts ut mot importerade matvaror ger vi svenska bönder sämre förutsättningar. Hälften av det vi äter idag importeras och ökade kostnader för insatsmedel som bränsle, gödsel och växtskydd i Sverige gör det svårt för våra bönder att konkurrera med de låga priserna på importerade varor. Det har lett till att lantbrukare tvingats minska sin verksamhet. Genom att aktivt välja svensk mat i butik och på restaurang stärker vi lantbruket och säkrar matförsörjningen inför kriser.
Djuren minskar sårbarheten i lantbruket
När skörden skadas, eller inte kan skördas i rätt tid, finns det risk att grödorna inte uppnår de kvalitetskrav som krävs för mat till människor. Då är djuren till hjälp genom att ta vara på dessa grödor som foder och omvandla dem till näringsrik mat i form av mjölk och kött. Samtidigt får vi egenproducerad gödsel som återför näringsämnen till jorden så vi kan fortsätta odla grödor på våra marker.
Förutom att den svenska matproduktionen ger befolkningen hållbar och säker mat på bordet varje dag så bidrar den också till försörjningstrygghet och samhällsberedskap – både i välstånd och kristid. Under vinterhalvåret produceras ingen mat på Sveriges åkrar, men i stallarna pågår matproduktionen för fullt, året om. Svenskt kött är därmed alltid i säsong och fungerar som ett viktigt beredskapslager vi behöver vara rädda om.
Matproduktionen i Sverige skapar också arbetstillfällen över hela landet som i sin tur ökar skatteintäkterna och håller landsbygden levande.
Vi har alla ett ansvar att ge våra bönder bästa möjliga förutsättningar för att förse befolkningen med mat, både till vardags och vid en kris. Att köpa svensk mat idag – ger förutsättningar för att kunna köpa svensk mat även imorgon.
Välj svenskproducerad mat nära dig!