Svensk fårull slängs helt i onödan

När svenska lamm och får klipps kastas ullen ofta bort. Samtidigt importeras det ull för miljontals kronor i Sverige.
Får

Många fårbönder går back

När svenska lamm och får klipps kastas den mesta ullen bort. Samtidigt importeras det ull för miljontals kronor till Sverige. Fårbönderna efterlyser nu en utökad tillverkningsindustri, för idag är ullen en förlustaffär för många, och dessutom är det ett enormt resursslöseri.

Den svenska ullen säljs en aning dyrare än de utländska konkurrenternas. Trots detta går många fårbönder back när de säljer sin ull eftersom de får mindre betalt än vad det kostar att klippa fåren och hantera ullen.

Sveriges vanligaste fårras är Gotlandsfåret. Rasen har en eftertraktad lång, grå, glansig och lockig ull. Trots dessa värdefulla egenskaper blir gotlandsullen ett problem eftersom endast ett fåtal maskiner klarar att hantera de långa och tunga fibrerna. Om man kunde ta tillvara mer av denna ull skulle det betyda stora summor i förädlingsvärde som fårbönder med Gotlandsfår kunde få ta del av varje år.

Så vad kan man göra?

Även köttraskorsningarna står för en stor del av Sveriges ullproduktion och där är flera projekt på gång med kända klädmärken som Fjällräven, Filippa K och Röjk bland annat.

Den stora knäckfrågan är förädlingen där tyvärr en stor del av den industri och maskinpark som en gång fanns i Sverige, har sålts ut till andra delar av världen. Det finns idag en stor efterfrågan på svensk ull men den befintliga förädlingsindustrin är så småskalig att den har svårt att få fram de volymer som till exempel klädindustrin efterfrågar. Det tar tid att bygga upp denna industri igen men mycket är på gång och framtiden ser hoppfull ut.

Förutom ull i kläder håller flera nya spännande ullprodukter på att tas fram där man vill ta till vara och framhäva ullens unika egenskaper. Marktäckningsduk, knäskydd, stoppningsmaterial i filtar och kuddar, ligg- och sittunderlag, ja det finns en mängd nya ullprodukter som vi hoppas att få se mer av under de kommande åren.

Som konsument kan man naturligtvis dra sitt strå till stacken genom att, precis som för det svenska köttet och maten, fråga efter svensk ull och svenska ullprodukter i klädbutikerna eller på nätet. 

Fakta:

  • I Sverige finns cirka 600.000 får och lamm
  • Under 2017 producerades 1.200 ton råull. Av den ull som togs tillvara exporterades mer än halva mängden.
  • Under 2017 importerades 219 ton tvättad råull till ett värde av 10,3 miljoner. Största delen av ullen kom från Nya Zeeland.
  • Under samma år importerades också 1.240 ton kardad ull och garn till ett värde av 248 miljoner kronor. Ullen kommer bland annat från Norge, Tyskland, Turkiet och Peru.
  • I Sverige finns bara ett större ulltvätteri; Ullkontoret på Gotland. Att tvätta ull kostar runt 45 kronor per kilo i Sverige. I Belgien kostar det cirka 10 kronor per kilo, inklusive transport.

Infografik från Svenska fåravelsförbundet

Källor: Svenska fåravelsförbundet, SCB, TT, Land

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen