Sorunda Korvfabrik – Årets Smakutvecklare

Sorunda Korvfabrik vann i går titeln Årets Smakutvecklare på White Guide galan i Göteborg. Familjeföretaget har 35 olika korvar i sitt sortiment och tycker väldigt mycket om att jobba med smaker. Att det är svenskt kött i korven är en självklarhet för Johan Lindqvist Michanek som själv inte köper något kött som han inte vet vart det slaktats.

Från husmanskost till spännande kryddkorvar. Den vägen har Sorunda korvfabrik tagit och det ledde dem till att bli utsedda till Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen av White Guide. 

Motiveringen löd:

För att hittat de stora smakerna i mötet mellan högklassiga köttråvaror och smaksättare av klassiskt och modernt snitt och paketera detta i den mest tillgängliga av produkter: korven.

För att kunderna efterfrågar det – men också för att det är så roligt med smaker. Det berättar Johan Lindqvist Michanek som tillsammans med sin mamma Anette Lindqvist (VD) och syster Madeleine Lindqvist äger företaget som gillar märkningen Kött från Sverige.

-Det är en bra grej, säger Johan.

Johan är uppväxt med korv. Hans föräldrar började i korvbranschen innan han föddes. Då var det lunchkorv, falukorv, grillkorv och prinskorv. Nu heter storsäljaren chorizo även om falukorven fortfarande är väldigt populär.

Sorunda korvfabrik ligger i Nynäshamn kommun och korvarna hittar man lättast i butikdiskar i södra delarna av Stockholms län. Men det är inte bara närheten till kunderna som är så bra med Nynäshamn. Utan även närheten till leverantörerna på Gotland och i Mellansverige.

Johan Lindqvist Michanek vill att man ska lita på vad som finns i företagets korvar.

-Jag köper inget jag inte vet var det är slaktas, säger Johan, som har en relation till sina leverantörer från sin barndom.

-Svensk råvara är viktigt för oss. Främst för att den är så bra, men jag vill också att vi ska ta hand om våra bönder. Särskilt viktigt tycker jag det är att man använder så lite antibiotika i Sverige.

Johan tycker också att viktigt att smakerna bygger på färska råvaror. I en bacon och ost-korv ska det finns både bacon och ost. Och det ska synas när man biter i korven. I en bratwurst ska det finnas färsk vitlök. Han gillar inte essenser och pulver.

Nu har Sorunda 35 olika korvar i sortimentet, från den klassiska ”lindqvistaren” till en korv som heter ”djävulskt hot”.

Men det är inte den starkaste korv de tillverkar. Det är nämligen i Sorunda som tillverkningen av vad som sägs vara Sveriges starkaste korv görs. Harakiri säljs bara i korvkiosken ”Helldog” på Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm.

-Det är en extrem korv, men det är roligt med olika projekt, säger Johan. En annan kul grej är att vi har tagit fram den trekantiga korv som kom fram i Uppfinnarna i TV4.

Sorunda korv håller som bäst på att byta från ”Svenskt kött” till ”Från Sverige”-märkningen.

-Det är ju lite bökigt med märkesändringen för jag har så många produkter. Men det är en bra grej! Jag vill att alla ska kunna kolla. Vi visar med stolthet upp vilka råvaror vi använder för alla som vill se.

Aktuellt

WWF lanserar ny köttguide

WWF lanserar ny köttguide

Grönt ljus för svenskt kött från djur på naturbeten och ekologisk gris medan allt importerat kött får rött ljus när WWF lanserar ny köttguide.

Höstlov med husmanskost

Höstlov med husmanskost

Nu när det är höstlov passar det riktigt bra med husmanskost. Förutom att den är god och mättande så är den dessutom i säsong på hösten.

Scroll to Top