Rockström till svenska bönder – Ni är bäst!

”Ni är bäst. Och viktigast” – så skriver miljöprofessorn Johan Rockström i ett brev till svenska bönder.

Miljöprofessorn Johan Rockström kunde inte närvara vid årets LRF-stämma. Sedan tidigare i år är han chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) och bor i Tyskland. 

I och med flytten kommer Johan Rockström inte kunna vara lika aktiv i den svenska klimatdebatten. Men innan han lämnar Sverige bjuder han på den här hyllningen till svenska bönder, som Johan Rockström utnämner till ”världens duktigaste” i ett brev till LRF:

Till Sveriges bönder

Världens duktigaste bönder finns i Sverige. Det är ni som producerar vår mat inom ramen för världens mest långtgående regler för djurskydd, smittskydd, antibiotikabegränsning och miljökrav. Överlag är reglerna bra, även om vi ser en obehaglig tendens till förföljelse av bönder när okunskap och förutfattade meningar får styra i djurskyddsärenden.

Dessutom skjuter vi, som nation, oss själva i foten, när vi straffar ut världens mest hållbara lantbruk, genom att tillåta att livsmedelsmarknaden överflödas med billig matimport som varken uppfyller de sociala eller ekologiska minimikraven, som vi ställer på vår egen lokalt producerade mat. Ofattbart. Oacceptabelt.

Detta inger stor oro. Inte bara för vår egen livsmedelssäkerhet och vår levande landsbygd. Dessutom, vet vi i dag att det blir ingen framgång med Parisavtalet för klimat, eller Aichiavtalet för biologisk mångfald, om vi inte lyckas ställa om världens lantbruk att bli 100 procent hållbart och fossilfritt.

Sverige har ”pole position” att lyckas. Låt oss inte missa den straffsparken.

Heja Sveriges duktiga bönder! Ni är bäst. Och viktigast.

Johan Rockström

Aktuellt

Nästan alla i Sverige äter kött

Nästan alla i Sverige äter kött

Ny undersökning visar att nästan alla i Sverige mellan 18 och 84 år äter kött och instämmer i att svenskt kött gynnar lokala bönder och svensk matproduktion.

Är vegetariskt bättre för miljön?

Vegetariskt bäst för miljön?

I Malmö stad är enda alternativet vegetariskt för konferenslunchen numera, men är det verkligen bäst för miljön?

Scroll to Top