Rekordlite svenskt lammkött i påsk

Andelen svenskproducerat lamm på årets påskbord väntas bli den lägsta någonsin. Förklaringen är ökad import skriver tidningen ATL. 

Trots att lammproduktionen ökat med 20 procent de senaste tio åren har andelen svenskproducerat minskat från 37 procent 2006, till 28 procent 2016 på grund av ökad import.

Den svenska lammproduktionen ökar inte trots en ökad efterfrågan på lamm. Antalet tackor och baggar har till och med sjunkit något till kring 280 000 stycken under den senaste treårsperioden. Samtidigt har efterfrågan på lammkött aldrig varit större.

– Det ser ut som den svenskproducerade andelen av lammarknaden fortsätter att sjunka också under 2017. Produktionen är tämligen konstant och vi är inte på gång med några större produktionsökningar, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på enheten för handel och marknad på Jordbruksverket till ATL.

Istället är det importen som ökar. I fjol handlade det om en ökning med 9 procent. På tio år är uppgången 74 procent.

En anledning till bristen på svenskt lammkött är ett lågt pris till bonden jämfört med nöt och gris, där efterfrågan på svenskt kött lett till ökade priser.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email