Prins Carl Philip invigde köttcenter: ”Man ska äta svenskt”

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har invigt en ny köttforskningsanläggning i Götala. Med det hoppas universitetet kunna hitta nya lösningar på foderproblemen som följt av den extrema sommaren. 

Dagens Nyheter rapporterar att prins Carl Philip var på plats vid invigningen. Prinsen har själv en bakgrund inom lantbruket efter sin tid på Stenhammars gård och sina studier på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

– Jag trivs bra i den här miljön. Det är alltid intressant att höra nya infallsvinklar, nya idéer och rön. Alltid lärorikt, säger han till DN. Lärorikt kan det även bli för forskarna vid SLU som nu får ännu bättre förutsättningar i den nya anläggningen för nöt- och lammforskning i Götala utanför Skara.

– Det behövs för att förstå och kunna tolka betydelsen av framtidens djurhållning och utmaningarna som finns inom inte minst klimat- och miljöfrågorna, säger Anna Hessle, forskare och samordningsansvarig på SLU i Götala till DN.

Den gångna sommaren har varit både extremt varm och torrt på flera håll i landet, vilket gjort det tuff för Sveriges lantbrukare som fått kämpa för att tackla bland annat stigande foderpriser. Lantbrukare har under sommaren hört av sig till SLU:s forskare för råd om hur de ska göra när de inte har foder nog att övervintra sina djur, och forskarna på SLU har gjort vad de kunnat för att hjälpa till.

Bland annat finns tidigare forskning på hur vass, löv eller spill från skogsindustrin kan användas i sådana situationer. Den typen av rapporter har SLU kunnat ta fram i sitt arkiv. Men gamla rapporter går inte alltid att omsätta i dagens verklighet.

– De här frågorna ändras ju över tid, man får andra svar i dag än man fick när man ställde samma fråga tidigare, säger Anna Hessle.

Prins Carl-Philip fick också svara på frågor om hur han själv ser på kött och vilket kött han äter.

– När jag köper kött själv, då äter jag så klart svenskt. När man väl köper och vill äta kött tycker jag att man ska äta svenskt, säger Carl Philip till DN.

Han är medveten om att köttkonsumtionen även kan ha en negativ klimataspekt, men han verkar inte vilja dra ner på köttätandet för det. Prinsen menar att det också finns bra sidor med köttproduktion.

– Det finns en miljöaspekt, så är det. Men det är också så att djuren bidrar till marken, de gödslar så att vi får mer insekter som pollinerar. Det är ju liksom ett kretslopp som vi ska tänka på. Det är inte bara metangaser och en miljöbov, utan det gör fantastiskt mycket gott också

Aktuellt

Tallrik

Hur mycket kött äter vi egentligen?

Nya rapporten från Jordbruksverket svarar på; hur mycket kött äter vi egentligen? Hur stor andel är svenskt? Och hur långt ifrån Livsmedelsverkets kostrekommendationer ligger vi egentligen?

Korvfestivalen 2020 i Stockholm

Är du en korvälskare? Nu är det dags för sjunde upplagan av Korvfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Du ska väl gå?