En ny gymnasieutbildning inom kött och chark kommer snart finnas tillgänglig för Bohusläns ungdomar. Uddevalla gymnasieskola öppnar nämligen upp en nygammal inriktning inom livsmedelsprogrammet – styckning och chark.
Programmet planeras att starta till hösten 2026, förutsatt att tillräckligt många elever söker. Senast programmet gick att välja på Uddevalla gymnasium var 15 år sedan och nu kommer den vara den enda i sitt slag i hela Sverige. Det kommer vara en lärlingsutbildning vilket innebär att hälften av utbildningstiden kommer spenderas på företag. Samtidigt planeras också en kortare Komvuxutbildning för vuxna som vill börja jobba i branschen snabbt.
Jakt och vilt kommer också inkluderas i utbildningen och eleverna ska få möjlighet att ta jägarexamen. Man hoppas att det ska locka fler till utbildningen då det finns ett stort intresse för jakt och vilt hos unga.
Stort behov av ny arbetskraft inom branschen
Kött och charkuteri-branschen är i stort behov av ny utbildad arbetskraft. Sveriges olika charkuteriföretag står inför en generationsväxling vilket gör att man är så gott som garanterad jobb efter att ha gått en sådan här utbildning.
– Vi har ett stort beroende av utländsk arbetskraft i köttbranschen idag – och det är ett beredskapsproblem. Skulle omvärlden bli än mer orolig riskerar vi att stå utan personal, säger Magnus Därth, vd för Svenska Kött och Charkuteriföretagen till Bohuslänningen som var först att rapportera om utbildningen.
Magnus Därth hoppas att Uddevallas initiativ kan bli ett föredöme för övriga landet:
– Det här är en pilot som visar hur man kan göra. Vi behöver fler liknande satsningar i landet – i Skåne, i Stockholm, överallt.








