Kvalitet före pris är avgörande

Svenska konsumenter fortsätter att efterfråga lokalproducerade livsmedel, och betalar hellre mer för färre produkter. Det skriver Livsmedelsföretagen i sitt senaste konjunkturbrev. 

I Livsmedelsföretagens årliga trendrapport framgår att den starkaste trenden 2016 är svenskt och lokalproducerat. Rapporten visar också en fortsatt växande efterfrågan på specialprodukter såsom glutenfria, vegetariska, ekologiska, eller laktosfria livsmedel.

En trend som pågått i några år och som håller i sig är att konsumenterna handlar mindre men dyrare. Man köper hellre en dyr produkt än två billiga.

– Detta är en positiv trend som vi i köttbranschen också känner igen. Konsumenterna blir mer noggranna, kunniga och efterfrågar allt mer svenskt, säger Elisabet Qvarford vd på Svenskt Kött.

Livsmedelsindustrin är heller inte oberörd av de nationalistiska vindarna som präglat 2016 och som visar fortsatt styrka 2017. En mer patriotisk värld och en större internationell efterfrågan på närproducerat kan vara några av förklaringarna till att svensk matexport hade svag tillväxt under 2016. Från år 2000 och framåt har matexporten ökat med i snitt 6,6 procent årligen, men i fjol var ökningen endast på 1,5 procent.

Livsmedelsföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation med 850 medlemsföretag som representerar alla typer av livsmedelsföretag. 

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top