Kockar sätter trenderna

Svenskt kött arbetar tillsammans med många av Sveriges främsta kockar i olika utvecklingsprojekt kring svenskt kött och svenska charkuterier.

Svenska kockar driver utvecklingen framåt och är föredömen för många av dagens konsumenter. Tv-program med proffs- och amatörkockar är populära. Prestigefyllda matlagningstävlingar hårdbevakas av media. Restauranggästerna lusläser menyerna och reser långväga för att besöka restauranger som värnar extra om råvaran. 

De råvaror som exponeras av kockar inspirerar konsumenterna till köp. De senaste åren har det lett till att bland annat högrev, hamburgare och flankstek blivit populära i hemmaköken. Att ta vara på hela djuret, lära sig mer om nya styckningsdetaljer och nya tillagningsmetoder är trender som många hemmakockar gärna tar till sig. 

Branschorganisationen Svenskt kött finns med i sammanhang som det svenska mästerskapet i professionell matlagning Årets Kock, Exceptionell råvara, Bocuse d’Or och Chark-SM för att bidra med kunskap och inspiration kring den svenska köttråvaran. Vid Årets Kock 2015 fick publiken till exempel ta del av hur man styckar lamm på bästa vis. Lamm var också en av tävlingsråvarorna. Köttet kom från Lammgruppen i Södermanland. 

Svensk unggris och fransyska

Att svensk unggris utsågs till tävlingsråvara i finalen av Bocuse d’Or Europe i Stockholm 2014 var ett led i satsningen på att visa upp svensk grisproduktion i ett internationellt perspektiv. Att visa fördelarna med att detaljstycka fransyskan och att inspirera om styckdetaljens möjligheter är en annan pågående satsning, som kan öka efterfrågan i butik på denna del av nötköttet.

Nya styckningsscheman

Tillsammans med tre kockar – Johan Jureskog, på restaurang AG, Stockholm, Karin Fransson, restaurang Borgholm och Fredrik Malmstedt – har Svenskt kött utvecklat nya styckningsscheman för nöt, lamm och gris. Ben, märg och fett finns med bland de nya nötdetaljerna. Lammbräss och trippelstek är två detaljer av lamm. Sekreto, pluma och racks finns med på det nya styckningschemat över gris.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email