Det importerade köttet tar andelar från kött från gris, nöt och lamm som är uppfött i Sverige. Totalt ökade importen av kött med 9,5 procent första halvåret medan produktionen av kött i Sverige minskade med 0,2 procent, jämfört med samma tid 2012.
Det importerade köttet stod för 47 procent av all köttkonsumtion, jämfört med 45 procent under 2012, enligt Statistiska Centralbyrån.
Nötkött under 50 procent för första gången
Trenden med importerat kött fortsätter, nu ligger andelen av den svenska nötköttskonsumtionen som produceras inom landet för första gången under 50 procent. Köttet kommer framför allt från Irland, Nederländerna och Tyskland.
Konsumenter efterfrågar svenskt kött
När vi köper färdig- eller snabbmat är det ofta importerat kött. Här måste vi ställa samma krav på köttet som vi gör i butiken med tydliga märkningar där ursprunget framgår, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskt Kött.
Maria Forshufvud säger dock att svenska konsumenter efterfrågar svenskt kött.
– Så länge köttet har en tydlig ursprungsmärkning, så väljer de i större utsträckning svenskt när de handlar.
Hon anser att det är det anonyma köttet i charkuterier och på restaurang, där ursprunget inte framgår lika tydligt som på helt kött i butik, som har gjort att importen ökat.
Nötkött
Den svenska produktionen av nötkött, inklusive kalv, ökade med 2,5 procent första halvåret. Importen ökade med 9,4 procent. 56 procent av det nötkött som säljs i Sverige är importerat.
Griskött
Produktionen av griskött minskade med 1,5 procent och importen ökade med 9,9 procent. Importerat griskött motsvarar nu 40 procent av försäljningen.
Lammkött
Lammproduktionen minskade också, ner 5,6 procent. Importen ökade och motsvarar 76 procent av försäljningen.