Importen av kött har ökat under 2013

Importen av kött ökar. Samtidigt minskar produktionen av svenskt gris och lammkött, visar ny statistik för årets första halvår. Även om den svenska produktionen av nötkött har ökat, så är den svenska andelen av konsumtionen för första gången under 50 procent.

Det importerade köttet tar andelar från kött från gris, nöt och lamm som är uppfött i Sverige. Totalt ökade importen av kött med 9,5 procent första halvåret medan produktionen av kött i Sverige minskade med 0,2 procent, jämfört med samma tid 2012.

Det importerade köttet stod för 47 procent av all köttkonsumtion, jämfört med 45 procent under 2012, enligt Statistiska Centralbyrån.

Nötkött under 50 procent för första gången

Trenden med importerat kött fortsätter, nu ligger andelen av den svenska nötköttskonsumtionen som produceras inom landet för första gången under 50 procent. Köttet kommer framför allt från Irland, Nederländerna och Tyskland.

Konsumenter efterfrågar svenskt kött

När vi köper färdig- eller snabbmat är det ofta importerat kött. Här måste vi ställa samma krav på köttet som vi gör i butiken med tydliga märkningar där ursprunget framgår, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskt Kött.

Maria Forshufvud säger dock att svenska konsumenter efterfrågar svenskt kött.

– Så länge köttet har en tydlig ursprungsmärkning, så väljer de i större utsträckning svenskt när de handlar.

Hon anser att det är det anonyma köttet i charkuterier och på restaurang, där ursprunget inte framgår lika tydligt som på helt kött i butik, som har gjort att importen ökat.

Nötkött

Den svenska produktionen av nötkött, inklusive kalv, ökade med 2,5 procent första halvåret. Importen ökade med 9,4 procent. 56 procent av det nötkött som säljs i Sverige är importerat.

Griskött

Produktionen av griskött minskade med 1,5 procent och importen ökade med 9,9 procent. Importerat griskött motsvarar nu 40 procent av försäljningen.

Lammkött

Lammproduktionen minskade också, ner 5,6 procent. Importen ökade och motsvarar 76 procent av försäljningen.

Aktuellt

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen