Rått kött och köttprodukter utgör en stor risk och kan lätt överföra smittan till grisar och vildsvin. De som varit i kontakt med grisar eller vildsvin utomlands kan också föra med sig viruset via sina kläder och skor.
– Smittan kryper allt närmare Sveriges gränser. Därför är det viktigt att alla som rört sig i områden med svinpest är noggranna med vad de för med sig tillbaka. I värsta fall kan en korvmacka slängd utmed motorvägen bli vårt fall, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.
Katastrofala konsekvenser
– Det är inte bara grisarna som far illa om vi får in afrikansk svinpest i Sverige. Det får också katastrofala konsekvenser för den svenska grisnäringen. Export av griskött och avelsmaterial från grisar skulle i så fall stoppas, säger Maria Cedersmyg.
Så här håller vi svinpesten borta från våra svenska grisar:
- Ta inte med kött eller köttprodukter av gris eller vildsvin från länder där svinpest förekommer.
- Mata inte grisar med matavfall.
- Släng eller lämna inte matavfall i naturen eller vid rastplatser utmed vägar.
- Lägg inte matavfall innehållande kött eller köttprodukter från gris eller vildsvin i öppna komposter.
- Besök inte svenska grisbesättningar inom 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländska grisbesättningar.
- Använd gårdens egna skyddskläder vid djurkontakt i Sverige.
- Tänk på att jaktutrustning, jakthundar, kött och obehandlade jakttroféer innebär en smittorisk.
- Anmäl omedelbart misstanke om svinpest hos grisar till veterinär.
- Anmäl ökad dödlighet bland vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt.