Fokus på mat till barn

Skolmatens Vänner får tidningen Allt om Mats Stora Matpris och Livsmedelsverket har uppdaterat sina kostråd till barn. Nu uppmärksammas vår framtids matvanor på flera håll.

Goda matvanor sätts tidigt i livet. Barns matvanor och vilken mat vi serverar till våra barn är aktuellt på flera fronter just nu. Tidningen Allt om Mats Stora Matpris går i år till Annika Unt Widell på Skolmatens vänner och Livsmedelsverket har uppdaterat sina råd om mat till barn.

Viktig koppling till matens ursprung

Annika Unt Widell, som för övrigt var i Washington för en månad sedan med en kampanj där 45.000 skolbarn fick smaka på nordisk mat, har en tydlig bild av sitt uppdrag med Skolmatens Vänner:

– Min vision är att vi lär barnen om kopplingen mellan det de äter i skolrestaurangen och matens ursprung. Odling, djuromsorg och måltidskunskap på schemat borde vara obligatoriskt. Därför är jag glad att LRF sedan många år erbjuder kostnadsfria gårdsbesök för skolklasser. Det skulle fler kunna utnyttja, säger Annika Unt Widell.

Priset delas ut på mässan Mitt Kök idag.

Enkla råd om mat till de små barnen

– Det kan vara förvirrande med alla olika budskap om vad som är bra matvanor. Vi vill att föräldrar ska veta att våra råd grundas på den samlade forskningen, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

Nu har alltså Livsmedelsverket uppdaterat sina råd om mat till barn. I stort sett gäller samma råd för barn som för vuxna – inget krångel: ät varierat, alltså många olika typer av livsmedel. Ät mer frukt och grönsaker, fisk, mer fleromättat fett och mindre socker.

Tips om mat till barn

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email