Äntligen kommer en högtid när familj och släkt kan samlas igen! Påsken efter pandemin är efterlängtad och när världen är orolig som nu har vi ett extra stort behov och längtan efter att samla nära och kära kring god mat. Och givetvis vill vi fira påsk med svenskt kött.
Svenskt kött till påsk
En klassiker på påskbordet är lammköttet, närmare bestämt lammsteken. Det är tyvärr inte alltid helt lätt att hitta färskt svenskt lammkött lagom till påsk, däremot kan du hitta svenskt lamm i frysdisken. Här har vi samlat tips och recept för en god påsk med svenskt kött.
- Bestäm dig inte förrän du är i butiken Svenskt lammkött och i synnerhet lammstek är det extra hög åtgång av på påsken. Vårt tips är att testa andra detaljer om du vill ha lamm till påsk. Titta vilket kött du hittar i butiken, som passar din budget, innan du bestämmer dig för vilket recept du ska laga. Både nötkött och griskött är gott att kombinera med de flesta av lammets smakkompisar som örtkryddor, vitlök och citron.
- Laga nose to tail Lammstek är ju jättegott men det finns många andra detaljer på lammet som är minst lika festliga, som exempelvis lammlägg eller lammracks. Oavsett detalj så hittar du festliga lammrecept i vår receptbank. ()
- Laga gris som lamm Man måste inte nödvändigtvis äta just lammkött till påsk heller. Det brukar vara mycket lättare att få tag på nöt eller griskött. Det här receptet på ugnsstekt kotlettrad med ben kryddas likt en klassisk lammstek med vitlök, timjan och rosmarin är en väldigt god och högtidlig rätt till påskmiddagen.
Grilla till påsk
Det är många som premiärgrillar till påsk om långhelgen blir fin. Så fort solen tittar fram vill vi vara ute och grillning är ett trevligt, socialt och trivsamt sätt att tillaga mat på. Kolla in alla våra grillrecept här.
Välj svensk mat
Välj alltid svenskt kött när du äter kött. Förutom att du får kött som kommer från en djurhållning i världsklass med lägre klimatpåverkan behåller vi också djurproduktionen i vårt land som motorn för hela det svenska jordbruket. Titta efter märket Kött från Sverige för att vara säker på att köttet är svenskt. Var noga även med att välja andra svenska råvaror efter säsong i möjligaste mån. I april börjar vårprimörer som rabarber, sparris, salladslök och ramslök dyka upp i butikerna och som gifter sig fint med påskfirandet.