Ännu mindre antibiotika till svenska djur

Svenska djur får allt mindre antibiotika. Försäljningen av antibiotika gick 2014 ned med sju procent jämfört med året innan, visar statistik från Jordbruksverket .

Från en redan låg nivå fortsätter användningen av antibiotika att minska i den svenska djurhållningen. Under 2014 såldes 10,4 ton vilket kan jämföras med 2007 då det såldes 17,3 ton.

– Friska djur behöver inte antibiotika. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av att använda antibiotika, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud

Vissa sorters antibiotika som är speciellt värdefulla i behandlingen av människor har minskat med 13 procent. Sedan 1 januari 2013 får dessa medel inte användas som förstahandspreparat vid behandling av djur och det har sannolikt bidragit till minskningen.

Aktuellt

Ko i skogen

Därför gör svenskt kött skillnad

Ofta kritiseras kött när man pratar om klimat, men det är skillnad på kött och kött. Skillnaden är stor mellan svenskt kött och kött från EU eller övriga delar av världen.

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rulla till toppen