Antibiotika får inte längre ges rutinmässigt till friska djur, eller för att kompensera bristande djurhållning – nu skärps kraven för antibiotika till djur inom EU. De nya reglerna ska minska spridningen av antibiotikaresistens och öka djurvälfärden.
De nya reglerna innebär också att man kan ställa högre krav på produkter som importeras till EU. Bland annat handlar det om att kunna stoppa kött där vissa typer av antibiotika använts. Förhoppningen är att detta ska resultera i mer likvärdiga villkor för att konkurrera med det ofta billigare import-köttet.
Svenska bönder använder inte antibiotika till friska djur
För svenska bönder kommer beslutet dock inte att innebära någon skillnad. Här används inte antibiotika på det sätt som nu förbjuds. Redan år 1986 var Sverige först i världen med att förbjuda användning av antibiotika i syfte att öka djurens tillväxt. Istället har svenska bönder arbetat förbyggande så att djuren ska må bra och vara friska vilket främjar djurens tillväxt på naturlig väg.
Ett förbud mot att ge antibiotika i tillväxtfrämjande syfte kom 20 år senare inom EU, år 2006. Sedan dess har lite skett i flertalet länder. Istället har man fortsatt med hög antibiotikaanvändning till friska djur för att dölja en bristande djurhållning.
Kraven skärps för antibiotika till djur inom EU
Men nu skärps alltså lagstiftningen. Antibiotika får inte ges till friska djur för att dölja en bristande djurhållning. På listan finns bland annat senare avvänjning av smågrisar, förbättrad stallmiljö med lämpligt berikningsmaterial och god hygien samt upphörande av svanskupering av grisar – principer som svenska lantbrukare jobbar efter sedan länge. Nu blir utmaningen att få alla länder i EU att verkligen följa denna lagstiftning.
Friska djur behöver ingen antibiotika
Under tiden har Sveriges lantbrukare, myndigheter, akademi och politik arbetat strategiskt i samverkan. Genom förebyggande arbete för att djurens välfärd och livsmiljöer ska hålla toppklass. Friska djur behöver ingen antibiotika – har varit devisen.