10 goda skäl att äta svenskt kött

Vår uppfattning är enkel: ät bra kött när du äter kött. Med bra kött menar vi svenskt kött. Nu har vi samlat 10 goda skäl till det i en ny broschyr.

Svenskt kött är en efterfrågad råvara. Men uppfödningen är liten om vi jämför med många andra länder. Svensk slaktdjursuppfödning omfattar cirka 2,5 miljoner grisar, 456 000 nötkreatur och 261 000 får och lamm. Det motsvarar cirka 1 procent av grisuppfödningen inom EU, cirka 2 procent av nötkreatursuppfödningen och 0,5 procent av får- och lammuppfödningen.

Här är tio goda till att äta svenskt kött

Här listar vi rubrikerna till de goda skälen. I broschyren kan du fördjupa dig i varje skäl – beställ den gärna!

 • Öppna landskap. I Sverige är 85 procent av alla nötkreatur och får ute och betar under sommaren.
 • Friskare djur. I Sverige är djuren friskare än i många andra länder. Svensk lagstiftning för hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen.
 • Svensk köttproduktion ger mångfald. Tack vare det öppna, betade landskapet kan många arter av växter, fåglar och insekter leva. De betande djuren är en del av ett hållbart jordbruk.
 • Friska djur behöver mindre medicin. Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur.
 • Stenhård salmonellakontroll. Svenskt kött är i princip fritt från salmonella tack vare det effektiva kontrollprogram som pågått sedan 1950-talet.
 • Naturlig näring. Kött ger dig många viktiga näringsämnen. Kött innehåller högvärdigt protein, järn, andra mineraler och vitaminer.
 • Protein av hög kvalitet. Kött är laddat med protein, en portion (150g) ger dig cirka 30 gram protein. Det är ungefär hälften av dagsbehovet för en vuxen.
 • Fullt med vitaminer och mineraler. Kött innehåller många av de vitaminer och mineraler som kroppen behöver, till exempel B-vitaminer, järn, zink och magnesium.
 • Järn och köttfaktorns betydelse. Kött innehåller järn som kroppen behöver. Järnet i kött är extra bra, det kallas för hemjärn och är en typ av järn som kroppen lätt tar upp.
 • Lättlagat. Kött kan lagas på några minuter över en het grill eller i en stekpanna, eller kokas mört och mustigt i flera timmar tillsammans med grönsaker och buljong till en värmande köttgryta.
 • Beställ broschyren

  ”10 goda skäl att äta svenskt kött” finns att beställa mot fraktkostnad hos oss. Välkommen med din beställning här!

   

   

  Aktuellt

  Tallrik

  Hur mycket kött äter vi egentligen?

  Nya rapporten från Jordbruksverket svarar på; hur mycket kött äter vi egentligen? Hur stor andel är svenskt? Och hur långt ifrån Livsmedelsverkets kostrekommendationer ligger vi egentligen?

  Korvfestivalen 2020 i Stockholm

  Är du en korvälskare? Nu är det dags för sjunde upplagan av Korvfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Du ska väl gå?