Köttquizen för butikspersonal

Vad kan du om val av och hantering av kött i butik? Testa dina kunskaper i denna quiz.
griskött med smakkompisar
Vilka smaker passar särskilt bra till griskött?
Äpple, vitt vin och salvia
Timjan, rosmarin och citrusskal
Rött vin, timjan och lagerblad.

Rätt!

Fel!

Vacuumförpackat kött
Nötkött som är packat i vakuum blir mörare ju närmare bäst-före-datum man kommer. Varför?
Köttet möras i förpackningen.
Ett mörningsenzym tillsätts när köttet förpackas.
Mörningen sker när man öppnar förpackningen.

Rätt!

Fel!

Julbord
Inför stora helger vill många kunder ha hjälp med recept på helgmaten. Vilket är det enklaste och trevligaste sättet att tipsa dem?
Berätta detaljerat om hur man tillagar ett recept, skriv ner det och ge till kunden.
Tipsa kort om kryddor och tillagning och hänvisa till en receptlänk på nätet eller i en grundkokbok.
Säg att butiken säljer kött, matlagningen får kunden klara själv.

Rätt!

Fel!

Kött över disk
Foto: Fredrik Persson
Vad är viktigast när man laddar en öppen kyldisk med förpackat kött?
Fyll disken så mycket som möjligt – välfyllda diskar lockar fler kunder.
Fyll disken men stapla inte för många förpackningar på varandra.
Fyll disken men tänk på att de större förpackningarna ska placeras högst upp.

Rätt!

Fel!

Fläskkarré
Vilken detalj på grisen motsvaras av entrecôte på nötkött?
Skinka.
Karré.
Kotlett.

Rätt!

Fel!

T-bone steak
Vilka styckningsdetaljer består en Porterhouse Steak av?
Tomahawk och filé.
Biff och filé.
Entrecôte och filé.

Rätt!

Fel!

Tunnbringa av lamm
Var sitter tunnbringan på lamm?
Bröstkorgen.
Bakdelen.
Ryggen.

Rätt!

Fel!

Fjäderbladsbog
Vad kallas detaljen Top Blade på svenska?
Fjäderbladsbog.
Flankstek.
Högrev.

Rätt!

Fel!

Manuell köttdisk
Foto: Fredrik Persson
Hur tar man hand om köttet från den manuella disken som inte är sålt vid dagens slut?
Vakuumförpacka köttet och lägg det i kylrummet.
Linda in köttet i folie och lägg det i kylrummet.
Låt köttet ligga kvar i disken och täck med en duk.

Rätt!

Fel!

Kött med örter och rosépeppar
Från vilken del av grisen styckar man ut St Louis?
Bogen.
Karrén.
Revbenen.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Subscribe to see your results

Köttquizen för butikspersonal

Du fick %%score%% rätt av %%total%% möjliga i quizen ”%%quizname%%”

%%description%%

%%description%%

Loading...

Testa dina kunskaper

Styckning

Testa dina kunskaper om slakt

Hur blir djur till mat? Och hur ser djuruppfödning, transporter och rutiner kring slakt ut i Sverige? Testa vad du vet här!

Får på bete

Vad kan du om cirkularitet?

Har du koll på den cirkulära matproduktionen? Vad innebär hållbara åkermarker och hur går det till när gödsel blir biobränsle?

Rulla till toppen