Proteiner

Kurs: Kött och hälsa

Hur skiljer sig proteinet i kött från baljväxter och andra vegetabilier? I denna kurs får du lära dig mer.

Proteiner 

Kött är ett proteinrikt livsmedel. Proteiner behövs för att bland annat bygga upp kroppens alla celler, till exempel i muskler, hormoner och enzymer. Proteinet fungerar som kroppens byggstenar. 

Skiva nötkött

Ger mättnad

Proteinerna i måltiden ger inte bara näring och energi utan bidrar också till att man känner sig mätt. Proteinernas minsta beståndsdelar kallas för aminosyror. Man säger att proteinet i ett livsmedel har hög kvalitet när det har en uppsättning av aminosyror som kroppen lätt kan ta upp och tillgodogöra sig.

Kött innehåller protein av hög kvalitet

Protein i kött och andra animaliska livsmedel har hög kvalitet vilket gör att kroppen lätt kan ta upp det för att bygga nya celler. På samma sätt är det med proteinet i ägg, mjölk och andra mejeriprodukter. Bland växterna är det framförallt spannmål och baljväxter som är viktiga proteinkällor. Vegetabilierna innehåller oftast inte en komplett uppsättning av essentiella aminosyror men genom att äta flera vid samma måltid kompletterar de varandra och man får i sig tillräckligt med proteiner.

Proteinbehov

En portion kött à 125 gram ger dig cirka 25 gram protein. En vuxen person som väger 70 kg behöver minst 58 gram protein per dag, så från en enda portion kött kan man få en betydande del av detta. De som tränar hårt och regelbundet har ett högre behov av protein för att bygga och underhålla en större muskelmassa. 

Alla lektioner i denna kurs

Mat och människor

Proteiner

Hur skiljer sig proteinet i kött från baljväxter och andra vegetabilier? I denna kurs får du lära dig mer.

Allt i ett-gryta

Tallriksmodellen

Kött innehåller mycket protein och järn. Lär dig mer om det här och varför det är bra att äta lagom mycket av allt.

Kött och persilja

Kött och järn

Järn är ett livsviktigt näringsämne som bland annat deltar i transporten av syre i blodet och i musklerna. Kött innehåller mer järn än många andra livsmedel.

Quiz

Anna K Sjögren

Utbildningsansvarig

I Köttskolan är Anna K Sjögren ansvarig för utbildningen om Kött och hälsa.

Anna är kostvetare och frilansskribent och skriver om mat och konsumentfrågor. Nyfikenheten är hennes drivkraft, hon vill veta hur maten är sammansatt, vilken plats den har i vår kultur, hur den förändras vid tillagning och hur näringsämnena påverkar kropp och tanke.

Anna skriver regelbundet i tidningarna Allt om mat, Livsmedel i fokus, White Paper och Buffé och har även skrivit flera kokböcker tillsammans med några av Sveriges främsta kockar och konditorer. I de två senaste upplagorna av ”Vår Kokbok” samt i ”Vår Kokbok Hälsa” och ”Vår Kokbok Vegan” från Coop skriver hon faktatexterna.

Rulla till toppen