Hemjärn tas upp lättare
Större delen av det järn som finns i kött och i andra animaliska livsmedel kallas för hemjärn. Hemjärn är lättare för kroppen att ta upp jämfört med det järn som finns i vegetabiliska livsmedel. Icke-hemjärn finns i vegetabiliska livsmedel som till exempel nötter, baljväxter och fullkorn. Järn är ett livsviktigt näringsämne som deltar i den livsviktiga transporten av syre i blodet och i musklerna. Man tar upp mer järn från måltiden om det den innehåller vitamin C, fisk och kött. Te, kaffe, vin, fibrer och kalcium kan försämra upptaget.
Inälvsmat, till exempel blodpudding och leverpastej, är järnrik mat. I 100 gram blodpudding är det 17,5 mg järn, jämfört med 2,5 mg i lika mycket ryggbiff från nöt. I 100 gram fläskkotlett är det 1,7 mg järn.
Det finns även värdefullt järn i vissa grönsaker, till exempel grönkål och persilja. Men i köttet är det mer koncentrerat. I en stekt biff är det lika mycket järn som i två liter hackad persilja.

Mängden järn i en biff är densamma som i två liter persilja.
Kvinnor behöver mest järn
Järn är en viktig mineral för alla, men menstruerande flickor och kvinnor har ett ökat behov av järn. Järnbrist är en vanligt både i Sverige och globalt, särskilt bland kvinnor. En person med järnbrist blir blek, trött, andfådd och får nedsatt immunförsvar.