Kan man äta kött efter bäst före-datum?

Bäst före-datum ska anges på förpackningen, det säger till vilket datum som köttet garanteras behålla sin kvalitet, under förutsättning att det har förvarats på ett lämpligt sätt. Om temperaturen har betydelse för hållbarheten ska det stå på förpackningen att det är en kylvara och vid vilken temperatur köttet ska förvaras.

Många produkter går att äta efter att bäst före-datumet har passerat. Det bästa sättet att kontrollera om kött är ätbart är att i första hand lukta på det och titta på hur det ser ut. Luktar det okej och ser fräscht ut kan man tillaga en liten bit och smaka på.

I vakuumförpackningar gäller regeln att ju närmare bäst före-datum desto mörare kött. Om du inte ska äta köttet före bäst före-datum, frys in det tills det är dags att tillaga.

Bäst före ska inte förväxlas med sista förbrukningsdag som är en mycket striktare märkning. Här kan du läsa mer om skillnaden på bäst före-datum och sista förbrukningsdatum.

Senast uppdaterad 2024-02-07

Rulla till toppen