Borde vi äta mindre kött?

Om du ska öka eller minska din köttkonsumtion beror naturligtvis på hur stor din köttkonsumtion är. Livsmedelsverket rekommenderar – ät gärna kött, men inte så mycket.

Anledningen till att man rekommenderar att äta kött är främst för att kött innehåller högvärdigt protein, vitaminer och mineraler som är lätta för kroppen att ta upp. Det går att få i sig lika mycket näring genom andra livsmedel, men du behöver äta större volymer.

Rådet att inte äta för mycket kött är baserat på ett möjligt samband mellan för mycket kött och cancer. Men vad som egentligen leder till cancer är komplext och beror på många faktorer som arv, motion, tobak, alkohol, kost och vikt.

Det finns många olika vetenskapliga undersökningar och studier som visar på komplexiteten och man måste ta hänsyn till en persons hela levnadssätt för att kunna se samband mellan kost och sjukdomar. Här är en debattartikel från 2015 av SLU professorn Jana Pickova om ämnet.

Borde vi äta annorlunda? De flesta svenskar äter för lite grönsaker. Rekommendationen är 500 gram per dag, vilket de flesta svenskar inte kommer upp i. Många äter också för mycket socker och för lite fullkorn.

Senast uppdaterad 2025-08-14

Rulla till toppen