Smaka Sverige – en ny kunskapsbank om mat och dryck

Vilka matprodukter är specifika för Sveriges olika regioner? Vilka är våra traditionella matråvaror? Jordbruksverket har lanserat en webbaserad kunskapsbank, Smaka Sverige, som har svaren.

– Kunskapsbanken är efterlängtad av dem som arbetar inom
matsektorn och besöksnäringen. Den ska inspirera till att upptäcka vårt mat-
och smakarv och att vilja utveckla unika regionala produkter. Med den här
samlade kunskapen blir det enklare att komponera fler regionspecifika
måltidsupplevelser och att arbeta systematiskt med produktutveckling, säger
Anna Hegethorn, projektledare på Jordbruksverket.

Smaka Sverige inspirerar med filmer och smaktester

Webbplatsen Smaka Sverige innehåller:

  • Information om utvalda, regionspecifika
    matprodukter med potential att certifieras enligt Skyddad ursprungsbeteckning
    (SUB) eller Skyddad geografisk beteckning (SGB)
  • Kortfilmer om produkternas potential och om
    mervärdet med skyddad ursprungsbeteckning
  • Handbok för producenter och regioner som vill
    arbeta med skyddad ursprungsbeteckning av unika produkter
  • Information om lantraser och traditionella
    grödor
  • Smaktester, beskrivningar och sortlistor
  • Handledning till egna smaktester för producenter
    och förädlare
  • Kunskapssammanställningar om bland annat
    gastronomi, mathistoria och besöksnäringsutveckling
  • Kontaktuppgifter till nätverk och organisationer
    som driver utveckling av regional mat

Aktuellt

Ko i skogen

Därför gör svenskt kött skillnad

Ofta kritiseras kött när man pratar om klimat, men det är skillnad på kött och kött. Skillnaden är stor mellan svenskt kött och kött från EU eller övriga delar av världen.

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rulla till toppen