Vad väljer du till påskbordet?

Lammstek till påsk är en klassiker. Men var ute i god tid för det kan vara knepigt att få tag på färskt svenskt lamm så här års.
Påsklamm

Påsklammet är en tradition som kom till Sverige först runt 1900-talet. I länderna kring Medelhavet är traditionen betydligt äldre. Där slaktas lammen i regel på våren. I vårt kallare klimat föds lammen traditionellt sett under våren och slaktas på hösten. Därför kan det vara svårt att få tag på färskt svenskt lammkött till påsk.

Eftersom efterfrågan på lammkött är stor hela året, föder en del bönder även upp lamm under vinterhalvåret som får gå fritt i flockar på halm inomhus. Om du föredrar att köpa lamm som har betat utomhus på sommaren ska du välja fryst lammkött. Och såklart alltid svenskt! I år är det större brist på lamm än tidigare år på grund av torkan 2018.

Om du inte hittar svenskt lamm, kolla i frysdisken i matbutiken. Men var då extra vaksam på att köttet verkligen är från Sverige och inte långväga från exempelvis Nya Zeeland. Lite mer än en tredjedel av allt lamm som vi svenskar konsumerar årligen kommer därifrån. Ett tips är att titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att lammet är fött och uppfött, samt att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Småskalig produktion

Endast 28 procent av det lammkött vi äter i Sverige är producerat här. Resten importeras. Idag finns det nästan 9.300 fårgårdar i Sverige. Den svenska lammuppfödningen är småskalig till skillnad från det importerade lammet. En fårbonde i Sverige har i genomsnitt 33 tackor på gården. Det kan jämföras med Nya Zeeland där medeltalet är 4.000 tackor per gård.

Det importerade lammköttet kommer ofta från länder där fåren och lammen har fått sina svansar kuperade. Detta är strikt förbjudet i Sverige, som har den strängaste djurskyddslagen i världen. Här värnar vi om våra djurs välbefinnande och hälsa, vilket också visar sig i den låga användningen av antibiotika. Friska djur behöver ingen medicin – och framför allt inte medicineras i förebyggande syfte.

Visste du att…?

  • Av tradition äter vi lamm till påsk. Utbudet av lamm är litet på våren i Sverige så därför är det bra att vara tidigt ute. Kika i frysdisken om du vill ha svenskt lammkött.
  • I år är det större brist på lamm än tidigare år på grund av torkan 2018.
  • Lamm är gott! Dessutom är svenskt lammkött bra då det kommer från småskalig produktion med låg antibiotikaanvändning och en djurvälfärd i världsklass.
  • Importerat lammkött måste fraktas långa sträckor. Med andra ord är det inte särskilt klimatsmart.

Grillat lammhjärta Recepttips till påsk

Välj svenskt lamm i första hand, annars finns andra förslag, exempelvis fläskstek som både är festligt och lätt att få tag på! Nedan bjuder vi på ett gäng goda recept med lamm, samt några alternativa för den som vill ha något annat.

Lammstek i två olika tappningar:

» Kanel- och fikonbakad lammstek

» Lammstek med gremolata och grönsaksröra

Lammrecept för grillen:

» Filéspett med rostad paprikasallad, grillad bakpotatis och grillad lime

» Lammspett med halloumi och tomat med rotsakspytt

Lammrecept med färs:

» Lammköttbullar med rostad vitlök och rosmarin

» Orientaliska lammfärsbullar

» Fetaostfyllda lammfärsbiffar med citronyoghurt

Till buffén:

» Bondsallad med rökt lammstek som tapas

Vårsallad:

» Buljongkokt lammbog med ljummen primörsallad

Lite mer hardcore – annorlunda påskrecept:

» Bräserad lammtunnbringa med rotfrukter

» Grillat lammhjärta med zucchinifräs och citronsalsa

Alternativa recept:

» Stek på picnicbog med äppelsky

» Helstekt kotlettrad med variation på kål

» Nattbakad hel skinka av rapsgris med kummin och enbär

» Matgeek tipsar om fläskstek

Se videon om styckning och tillagning av lammkött

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen