Ladda ner eller beställ foldern Tips till dig som vill upphandla mer svenskt kött

Arbetar du med offentlig upphandling? Nu finns foldern Tips till dig som vill upphandla mer svenskt kött att ladda ner eller beställa.

Stor potential att skärpa kraven vid offentlig upphandling

Enligt en kartläggning Svenskt Kött gjorde tidigare i år visade det sig att det finns stor potential att skärpa kraven vid offentlig upphandling. Många kommuner ställer exempelvis krav på ursprungsmärkning och låg antibiotikaanvändning, men endast hälften ställer krav på djurvälfärdsprogram. Tidigare genomförda undersökningar visar också att 8 av 10 kommuner har uppsatta mål för hur stor andel av maten som ska vara ekologisk. Dock har endast 2 av 10 kommuner mål för hur stor del andel av maten som ska vara från Sverige.

Endast 2 av 10 kommuner har mål för hur stor del andel av maten som ska vara från Sverige.

Den goda djurhållningen är varför Sverige använder minst antibiotika i djuruppfödningen inom hela EU. Exempelvis använder Tyskland och Polen, två av de länder som Sverige importerar mest kött från, 13 respektive 12 gånger mer antibiotika än vi. Vinsterna med att välja svenskt kött är många, men idag är 40-50% av det kött som serveras i skolor och äldreomsorg importerat. Med högre ställda krav ökar möjligheten att få svenskt kött på tallriken.

I en offentlig upphandling får man inte ställa landspecifika krav då det strider mot EU:s upphandlingsdirektiv. Man kan däremot ställa andra krav på information för att säkra köttets ursprung. Exempel på detta hittar du i foldern Tips till dig som vill upphandla mer svenskt kött.

» Här kan du ladda ner och/eller beställa foldern

Aktuellt

Spenatsoppa med skinkrester

Ta vara på julens rester

Ta vara på julens rester och omvandla skinka, köttbullar och korv till nya rätter med hjälp av smarta tips och både goda och festliga recept.

Scroll to Top