Kopplingen mellan rött kött och diabetes

Den senaste tiden har det diskuterats i media kring kopplingen mellan att äta rött kött och utveckla diabetes typ 2. Detta till följd av nya vetenskapliga artiklar på temat.
Grillad fläskkarré

Kopplingen mellan rött kött och diabetes

Den senaste tiden har det diskuterats i media kring kopplingen mellan att äta rött kött och utveckla diabetes typ 2. Detta till följd av nya vetenskapliga artiklar på temat, den ena med fokus på att kopplingen har att göra med hemjärnet i rött kött och den andra som gjort en metaanalys av flertalet studier.

Förhöjd risk vid hög konsumtion

Studierna visar på en något förhöjd risk vid höga konsumtionsnivåer. Vid en konsumtion av 100 gram oprocessat rött kött om dagen fanns en ökad risk på tio procent att utveckla diabetes typ 2. Det innebär en konsumtion av 700 gram oprocessat rött kött i veckan. Som en jämförelse kan man se till dagens genomsnittliga konsumtion av rött kött, vilket idag ligger på en nivå på 511 gram i veckan.

Studien visade också på en förhöjd risk på 15 procent vid en konsumtion av 50 gram processat kött per dag. Det innebär en konsumtion av 350 gram processat kött per vecka. En ökad risk för diabetes kopplat till konsumtion av rött kött och processat kött kunde alltså konstaterats vid betydligt högre konsumtion av kött och processat kött jämfört med vad svenska konsumenter i snitt konsumerar.

Ingen koppling mellan diabetes och kött i Sverige och Finland

Även om rapporten som helhet ser en ökad risk för diabetes typ 2, kunde inte någon koppling mellan kött och diabetes kartläggas i de svenska och finska studier, som var en del av den globala studien. Enligt dessa studier finns alltså ingen signifikant ökad risk för typ 2 diabetes vid ökad konsumtion av oprocessat eller processat rött kött i Sverige eller Finland.

Forskarna är inte eniga

Denna studie är en av många. Tittar man istället på andra forskningsrapporter som gjorts på samma tema, så är forskningen inte enig. Det finns både rapporter som konstaterar att det finns en ökad risk, men det finns också forskning som visar att det inte finns någon risk.

Ett exempel på detta är studien Health effects associated with consumption of unprocessed red meat: a Burden of Proof study, som säger att ”Vi hittade svaga bevis på samband mellan konsumtion av obearbetat rött kött och kolorektal cancer, bröstcancer, typ 2-diabetes och hjärtsjukdom.” och ”Även om det finns vissa bevis för att äta obearbetat rött kött är associerat med ökad risk för sjukdomsincidens och dödlighet, är det svagt och otillräckligt för att ge starkare eller mer avgörande rekommendationer.”

Svårt att konstatera samband

När det kommer till forskning gällande kopplingar mellan vad vi äter och vad det ger för effekt på lång sikt är det väldigt svårt att göra säkra bedömningar av flera olika skäl. Dels är det svårt att kontrollera vad människor äter och därför baseras sådana studier på att deltagarna själv får uppge vad de har ätit, vilket de allra flesta har svårt att göra.

Kommer du ihåg allt du ätit de senaste två veckorna? Många gör inte det och det påverkar resultatet av forskningen. Det är också svårt att ta hänsyn till alla faktorer som kan ge en ökad risk och särskilja vad som verkligen är orsaken. I det här fallet är de exakta biologiska mekanismerna som kopplar köttkonsumtion till typ 2-diabetes inte helt klarlagda. Detta gör att rött kötts specifika roll i risken för diabetes är osäker, särskilt i samband med dåliga kostvanor, brist på fysisk aktivitet, stigande fetma och ökande ojämlikhet i hälsa.

Att röra på sig, äta varierat och lagom mycket samt att ha sunda kost- och livsstilsvanor är generellt det absolut bästa att göra om man vill hålla sig frisk.

Aktuellt

Grillad fläskkarré

Kopplingen mellan rött kött och diabetes

Den senaste tiden har det diskuterats i media kring kopplingen mellan att äta rött kött och utveckla diabetes typ 2. Detta till följd av nya vetenskapliga artiklar på temat.

Rulla till toppen