Inga otillåtna läkemedelsrester i svenska köttprover

Under 2014 hittades inga spår av läkemedelsrester i svenskt kött, rapporterar Livsmedelsverket. Även för andra ämnen var halterna låga och under gränsvärdena.

– Det är mycket glädjande att trenden från tidigare år håller i sig. Det visar att företagarna följer reglerna för läkemedel, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Under 2014 tog Livsmedelsverket närmare 5000 prover från svenska levande djur och animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg, mjölk och honung. Syftet är att övervaka att maten inte innehåller otillåtna halter av olika ämnen som läkemedel, bekämpningsmedel eller miljögifter. Inga rester av läkemedel hittades, inte heller av hormoner.

– Det finns ingen hälsorisk från läkemedel eller miljögifter för den som äter svenskt kött, fisk, ägg, mjölk och honung, konstaterar Ingrid Nordlander.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top