Vad är i säsong i januari?

Att äta mat som är närproducerad och efter säsong är det mest hållbara, men vad är egentligen i säsong i januari?
På plåten – fläskkotlett med crunch på äpple och pumpafrön med honungs och senapsrostade rotfrukter

År 2022 har precis börjat och det är vanligt att man ser den här tiden på året som en nystart. Nu vill vi äta hållbart och hälsosamt och att välja bort köttet för att bara äta vegetariskt har blivit en rörelse i och med veganuari. Men stämmer det verkligen att det är ett hållbart matval att välja vegetariskt i Sverige i januari? Vad växer i Sverige och är i säsong i januari?

Vad är i säsong i januari?

I januari är det tjäle i marken i så gott som hela landet, vattnet i marken har frusit till is och de grödor som är fleråriga ligger i vintervila. Det är alltså ingenting som växer ute på åkrarna nu som vi kan äta. Däremot finns det många grödor som går att förvara länge efter höstskörden som vi kan äta nu. Grönsaker som är i säsong i januari är kål i alla dess former, potatis, olika typer av rotfrukter så som jordärtskocka, palsternacka och morötter samt olika sorters lök. Den enda svenska frukt som går att förvara länge och äta nu är äpple. Kruksallat och kryddväxter odlas året om i växthus i Sverige, men sen finns det inte så mycket mer att tillgå om du inte kollar in det frysta sortimentet.

Svenskt kött alltid i säsong

Det finns ett livsmedel som inte är lika beroende av årstiderna i samma utsträckning. Det svenska köttet är nämligen i säsong året runt, liksom mjölken. Fodret som man ger till kor och får skördas under sommaren och hösten och konserveras som ensilage eller hö. Grisarnas foder i sin tur kommer också från spannmål som skördats och som inte hållit tillräckligt hög kvalitet för att bli mat till människor, men även från biprodukter från livsmedelsindustrin.

Varför är det så viktigt att välja svenska råvaror?

Det är en komplex fråga att beskriva matens miljöpåverkan eftersom det är så många olika faktorer som spelar in. Utsläpp av klimatgaser är bara en av många viktiga aspekter att ha i åtanke när du väljer mat. Det handlar också om biologisk mångfald, användningen av kemiska bekämpningsmedel, skövling av regnskog samt vatten- och markanvändning. Du kan läsa mer här om varför svensk mat generellt har ett lägre miljöfotavtryck än importerad.

Aktuellt

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen