Svenskt Kött introducerar ett nytt djur – fläskharen

Svenskt Kött presenterar en världssensation som kan bli en ny favorit under påsken. Fläskharen är här!

PRESSMEDDELANDE  Nu får lammet och äggen en konkurrent på påskbordet. Svenskt Kött har tillsammans med forskare på SLU avlat fram ett nytt djur med unika köttegenskaper. Med hjälp av den nya genkniven Crispr kass9 har man skapat rashybriden fläskhare som är en korsning mellan det svenska linderödssvinet och skogshare.

– Det här är vårt sätt att sätta knorr på påsken. Eftersom linderödsvinet ibland kallas för skogsgris såg vi potentialen med fläskharen. Köttet har en underbar boquet där harens viltsmak gifter sig fint med grisens mjälla goda grissmak, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Både vild och tam en fördel vid hantering

En fördel med fläskharen är att dess status som både vild och tam gör att den kan hanteras på såväl vilthanteringsanläggningar som vanliga slakterier. Förhandlingar pågår mellan Sveriges Grisföretagare och Kaninproducenterna om var det nya djurslaget ska höra hemma.

Fläskharen kommer att lanseras till restauranger under hösten. Och därefter dyka upp i välsorterade köttdiskar.

-Vi rekommenderar en anatomisk styckning av fläskharen. Styckningar av typ fläskytterfilé är inget vi rekommenderar när det gäller denna premiumprodukt.

För mer information:

elisabet.qvarford@svensktkott.se, 08-787 51 23, 072-714 18 13 

Aktuellt

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen