Styckning av nygamla detaljer på Gastro Nord

Under Gastro Nord, mässan för restaurang och storhushåll fanns Svenskt kött på plats i Martin & Serveras monter och pratade styckningsdetaljer och köttkvalitet.

Under torsdagens mässdag pratade Svenskt kött om nygamla detaljer av nötkött. Eric Persson, köttgesäll och Karl Ljung, Årets Kock 1999 visade upp några utvalda detaljer av nöt som finns på de nya styckningsschemana: njurtapp, flankstek, fjäderbladsbog och även högrev med högrevskärna.

– Det är kul att plocka fram de nygamla detaljerna – det är det som är det moderna med de nya styckningsschemana. Kött är mer och mer ett hantverk, det är kul att få lyfta fram mathantverket, säger Eric Persson.

Vill lära ut kunskapen om anatomisk styckning

Under tisdagen pratades det köttkvalitet och styckning av gris i Martin & Serveras monter. Det var Eric Persson och Andreas Hedlund, Årets Kock 2002. Då fick besökarna reda på hur man styckar fram de bästa bitarna ur skinkan på grisen.

– Det vi gjorde var att visa hur man kan stycka ur en hel skinka anatomiskt. Vi vill lyfta den här frågan inom storhushåll, när de får in skinka behöver de lära sig att stycka den anatomiskt. Då får de finare och naturligare detaljer, säger Eric Persson, köttgesäll.

Andreas Hedlund berättade att han hoppas på att man inom restaurangbranschen kommer bli bättre på att beställa rena detaljer, som till exempel innanlår och rostbiff av skinka.

 

 

 

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top