Sveriges lantbruksuniversitet får FN-uppdrag om antibiotikaresistens

Sveriges lantbruksuniversitet har fått i uppdrag från FN:s Livsmedels- och lantbruksorganisation (FAO) att leda arbetet med att ta fram en manual hur man reducerar antibiotikaanvändningen i djurhållningen på ett ansvarsfullt sätt.
Landsbyggd

SLU skriver i ett pressmeddelande att FN:s Livsmedels- och lantbruksorganisation (FAO) har bett universitetet att leda arbetet med att ta fram en manual hur man reducerar antibiotikaanvändningen i djurhållningen på ett ansvarsfullt sätt samt att genomföra kurser inom området för djurhälsopersonal på Balkan, i Centralasien och i Östeuropa. 

Överanvändning och felanvändning av antibiotika orsakar utveckling av antibiotikaresistens. Syftet med uppdraget är att bidra till att utbredningen av antibiotikaresistens minskar på Balkan, i Centralasien och i Östeuropa. Den svenska modellen, med nära samarbete mellan lantbruksnäringen, myndigheter och forskare, gör att Sverige har en väldigt låg användning av antibiotika jämfört med EU- och OECD-länderna. Cirka 15 procent av Sveriges antibiotika används inom djurhållningen medan den globala siffran uppskattas ligga på över 50 procent.

– Sverige har ett mycket högt anseende internationellt inom området god djurhälsa och låg antibiotikaanvändning, det är bland annat därför FAO vände sig till oss, säger SLU:s vicerektor för internationella relationer Ylva Hillbur. Ett annat skäl är att SLU också har ett gott renommé och lång erfarenhet vad gäller att arrangera kurser och bedriva annan typ av kompetensutveckling för studenter och yrkesverksamma från låg- och medelinkomstländer.

– Att SLU fått detta viktiga FN-uppdrag är ett erkännande av såväl vår kompetens som vår långsiktighet i internationella samarbeten, avslutar Ylva Hillbur.

Uppdraget kommer att utgå från SLU:s enhet för globalt samarbete, SLU Global, och ledas av professor Ulf Magnusson.

Aktuellt

Ko i skogen

Därför gör svenskt kött skillnad

Ofta kritiseras kött när man pratar om klimat, men det är skillnad på kött och kött. Skillnaden är stor mellan svenskt kött och kött från EU eller övriga delar av världen.

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rulla till toppen