Nu kommer lufttorkade charkuterier av medelhavsvariant från Sverige

Svensk delikatesschark fortsätter att växa både i utbud och volym, nu med lufttorkade charkuterier av medelhavsvariant från Sverige.
Nu kommer lufttorkade charkuterier från Sverige

Lufttorkade charkuterier från Sverige

Det finns ett ökande intresse för lufttorkad delikatesschark av medelhavsvariant i Sverige. Hittills har det mest funnits importerade produkter i livsmedelsbutikerna, trots att det egentligen finns en lång tradition av att lufttorka kött även på våra breddgrader. Senast ut är Scan som lanserar ett nytt helt svenskt sortiment som ska nå ut i hela landet. Helt enkelt lufttorkade charkuterier av medelhavsvariant från Sverige.

Brett utbud av svensk chark  

Kött från Sverige logga

Flera lokala charkuteriföretag runt om i landet har sedan många år tagit fram populära lufttorkade charkuterier , där flera uppmärksammats i Chark-SM:s klass “Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter”. På Jokkmokkskorv under konceptet ”Fjällufttorkat”, på Sigillcertifierade Nibble gård i Västeråstrakten från egen grisuppfödning och på Jakobsdals charkuteri i Göteborg, där man även säljer dem som färdigpackade ”delikatesskivor”.

Nu hakar alltså också Scan på trenden genom sin nya serie av svenska premiumscharkuterier som prosciutto crudo, coppa och fänkålssalami. Scans rapsgrisar kommer från nio utvalda gårdar, äter ett foder som innehåller närodlad raps och den omega 3 som finns i rapsen ska göra köttet extra saftigt, mört och smakrikt och produkter kommer att börja finnas i svenska butiker under våren 2020.

Användning av antibiotika

Likvärdig smakupplevelse 

En stor del av de charkprodukter som svenska konsumenter tidigare köpt som delikatesser kommer från Spanien och Italien – länder som hamnar i bottenligan vad gäller antibiotikaanvändning i djurproduktionen. Detta var någonting som bland annat WWF uppmärksammade i sin köttguide som kom under hösten. Med det växande sortimentet av svensk delikatesschark får konsumenterna en likvärdig smakupplevelse som med produkter från Spanien och Italien, men med den stora skillnaden att man har använt svenskt kött. Något som är bra både ur miljö- och transportsynpunkt och förstås för svenska djuruppfödare.

Mer läsning

Aktuellt

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen