Köttbullens dag på söndag

På söndag, den 23 augusti kan vi fira köttbullens dag. Denna svenskaste av rätt återfinns faktiskt över hela världen och Svenskt kött passar på att att tipsa om några av våra goda recept på köttbullar med olika smakkombinationer.  

Riktigt varifrån köttbullen ursprungligen kommer från vet ingen säkert, men historien visar att redan under medeltiden bjöds köttbullar vid Richard den II:s hov (kring år 1 000) i England och dåtidens kokböcker från Bagdad innehöll smaksatta köttbullsrecept. 

Köttbullen i sig finns i många matkulturer även om vi svenskar gärna vill se den som något typiskt svenskt så är det serveringen med gräddsås och lingon som är det riktigt typiska för Sverige. Smaksättningen och blandningen mellan nöt- och griskött skiljer sig också åt från land till land så vi kan alltid hävda att vår svenska köttbulle är den godaste av alla.

Första gången köttbullen nämns i tryck i Sverige är i Kajsa Wargs kokbok från 1754 men den började inte ätas bland vanligt folk förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga och underlättade arbetet. Innan dess var köttbullen egentligen en frikadell, en kokt bulle.

Här har vi samlat inte mindre än 11 olika recept på köttbullar med smaker från runt om i världen:

Aktuellt

Allt du vill veta om julskinka

Allt du vill veta om julskinka

Hur stor och vilken skinka ska man köpa? Vad ska man göra med skinkresterna? Här har vi samlat allt du vill veta om julskinka.

Aptitretare med kalvsylta, rödbeta och stekt potatis

Våra godaste glöggsnittar

Planerar du adventsmys eller glöggmingel? Här hittar du våra godaste glöggsnittar med juliga tillbehör.

Investerare säljer innehav i köttbolag som skövlar regnskog

COP30 breddar klimatfrågan

Under COP30, FN:s klimattoppmöte 2025, breddar man klimatfrågan genom att titta på hur sektorer som livsmedelsproduktionen kan vara en del av lösningen.

Rulla till toppen