På finaldagen den 5 februari har de tävlande totalt fem timmar på sig att
färdigställa två tävlingsuppgifter varav svenskt gårdslamm är huvudråvaran i en
av rätterna. Huvudråvaran i den andra tävlingsrätten består av fisk och skaldjur som de tävlande själva får välja ut på en fiskmarknad.
Detaljerna av det svenska gårdslammet är en framdel med ben och en stek med ben. Finalisterna kan välja att använda sig av en eller båda styckdetaljerna.
Se styckning av lamm i Svenskt kötts monter
Svenskt kött sponsrar tävlingen Årets Kock och finns på plats i Göteborg. Under dagen kommer lammstyckning visas i montern. Svenskt kött ansvarar även för demonstrationen av tävlingsråvaran.
Lammgruppen levererar
Köttet
till tävlingen kommer från Lammgruppen i Södermanland. I Lammgruppen
ingår sex gårdar vid Mälaren. Lammen är en korsning av tre raser. Tackan
är en korsning av Svensk finull och Dorsett medan baggen är en renrasig
Texel. Detta ger friska lamm som växer bra. Läs mer om en av gårdarna i Lammgruppen här
Officiellt mästerskap i professionell matlagning
Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell
matlagning och Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling.
Vinnaren av Årets Kock 2015 blir svensk mästare och erövrar titeln
Årets Kock 2015. Vinnaren får även mottaga Gastronomiska Akademiens
Mejerimedalj samt en inspirerande studieresa till ett gastronomiskt
intressant land.
Årets finalister
- Saori Ichihara – Shibumi, Stockholm
- Daniel Engellau – Aveqia, Stockholm
- Emma Erlandsson – Oaxen Krog & Slip, Stockholm
- Thomas Sjögren – Swedish Taste, Göteborg
- Daniel Müllern – Ystad Saltsjöbad, Ystad
- David Lundqvist – Operakällaren, Stockholm
- Anders Karlsson – The Absolut Company, Stockholm
- Markus Westh – Lilla Ego, Stockholm