Vid årets klimattoppmöte COP30 i Brasilien ligger fokus på att minska världens utsläpp av fossila bränslen – den enskilt största orsaken till klimatförändringarna. Men samtidigt växer intresset för hur andra sektorer, som livsmedelsproduktionen, kan bidra till lösningen.
Årets COP30 pågår just nu i Belém, Brasilien. Ett klimattoppmöte med det största fokuset att begränsa den globala temperaturökningen – där den största utmaningen är användningen av fossila bränslen. Alltså kol, olja och naturgas som förbränns för el, värme, industriprocesser och transporter. Nästan 75% av de globala utsläppen kommer från fossila bränslen.
Det största fokuset ligger där de största utsläppen finns, alltså fossila bränslen, men självklart är också matprodukten en viktig pusselbit. Där hela matproduktionen, men särskilt köttet kommer upp för diskussion relaterat till klimatet.

Klimatpolitiken förändras
Det som är den stora nyheten i årets klimattoppmöte är att det blir tydligt att klimatpolitiken förändras. Nu handlar det inte bara om att fasa ut fossila bränslen, utan också om att stärka de ekosystem som kan lagra kol och skydda biologisk mångfald.
Här får jordbruket – och särskilt det betesbaserade lantbruket – en allt viktigare plats. Betesmarker är några av våra mest artrika naturmiljöer och en av de största fungerande kolsänkorna vi har i Europa. Djuren håller landskapet öppet, gynnar tusentals växt- och djurarter och skapar livskraftiga marker som klarar både torka och översvämningar bättre.
COP30 markerar därför ett skifte: naturen och maten vi producerar ses inte längre som en del av problemet, utan som en del av lösningen. När ekosystemens roll lyfts fram blir det också tydligt att hållbar matproduktion med betande djur är en av våra mest praktiska nature-based solutions – här och nu.
Bredare lösningar för hållbar matproduktion
På årets COP30 möte vill alltså många se en större ambition om att integrera klimatåtgärderna med andra perspektiv som biologisk mångfald, rättvisa och allmän hållbar utveckling. Bredare lösningar som inte bara löser ett problem i taget utan lösningar som tar hänsyn till flera aspekter – det ses som vägen framåt.
Förutsättningarna för vilka livsmedel som kan produceras och vad som är hållbart ser olika ut i olika delar av världen. På våra nordliga breddgrader i Sverige har djuren länge varit avgörande för att kunna förse oss med mat. Det finns gott om mark som endast lämpar sig för odling av gräs eller foder. Då behövs djuren för att omvandla foder och gräs till mat i form av kött och mjölk.
Djuren spelar en viktig roll
Till skillnad från länder som Brasilien, där klimatmötet hålls och där skövling av regnskog är en aktuell fråga är det faktiskt tvärt om i Sverige. Här skulle det behövas fler djur för att marker inte ska växa igen med skog och för att bevara den biologiska mångfalden.
Svensk mat och svenskt kött kommer från ett av världens mest hållbara jordbruk, med lägre klimatpåverkan men också stor miljöhänsyn. Även om fossila bränslen det enskilt största klimatproblemet som behöver lösas, är det flera pusselbitar som behövs för en hållbar väg framåt. Livsmedelsproduktionen är en sådan pusselbit och här ligger svensk livsmedelsproduktion i framkant och i svensk produktion spelar djuren en viktig roll.
Vad kan du göra själv?
En stor del av problematiken behöver lösas av världens makthavare. Det kan vara svårt för en enskild person att stoppa utvinningen av fossil energi, men det finns ändå små val du kan göra för att påverka. Du kan exempelvis påverka genom val av elabonnemang, färdmedel och genom att konsumera sparsamt. Och maten, den pusselbit där dina val varje dag påverkar. Svensk matproduktion är bland den mest hållbara i världen, vi har redan tagit stora kliv och arbetet fortsätter.
Köper du svenska livsmedel och svenskt kött? Då är du med och bidrar till lösningen!








