Konsumenterna kan lita på det svenska köttet

Djurhållningen på svenska grisgårdar har kommit i fokus genom att SVT Rapport har publicerat bilder från Djurrättsalliansen, som säger sig ha filmat på 15 gårdar.

Jordbruksverket har kommenterat inslaget och framhåller att djurskyddet på
svenska grisgårdar har förbättrats de senaste åren. De djurskyddsdeklarationer
som infördes 2010 har bidragit till den positiva utvecklingen, skriver
Jordbruksverket
.

Branchorganisationen
Svenskt Kött tar ändå bilderna som kommit fram på största allvar. Djur ska ha det bra och svensk lagstiftning
ska alltid följas. Det finns inga undantag från det.

Konsumenterna kan lita på det svenska
köttet som finns i butik. På varje slakteri finns Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer
som kontrollerar alla djur. Inga sjuka eller skadade djur når alltså butikerna.
Alla avvikelser som Livsmedelsverkets heltidsanställda veterinärer hittar följs
upp och dokumenteras.

Tredje parts certifiering av grisgårdar

Det finns en grundcertifiering
av Sveriges grisgårdar. Det är en tredje part i form av ackrediterade
certifieringsföretag som ansvarar för att standarden följs. Detta sker bland
annat genom löpande kontroller ute på gårdarna.

I Sverige är det länsstyrelserna
som ansvarar för kontrollen av djurskyddslagarna.

Sedan 1 juni 2010 har vi
djurskyddsdeklarationer i Sverige vilket är ytterligare ett sätt att
stärka djurskyddet. Det innebär att det krävs att veterinärer ska fylla i
djurskyddsdeklarationer i samband med så kallad villkorad läkemedelsanvändning.

Bloggande grisskötare

Under
en period 2012 gästbloggade en grisskötare Thea Kristensson hos Svenskt Kött. Hon
berättar om sitt jobb på en grisgård i Skåne, följ hennes vardag som
grisskötare.

”Mitt liv som svenskt gris”

Den nystartade facebooksidan ”Mitt liv som svensk gris” har startats av Madde Granath, 23 och Elin Ringborg, 25 som båda jobbat som grisskötare i flera år på en gård i Västmanland. Sidan är helt öppen för alla att gilla och vem som helst kan också ställa frågor och dela med sig av bilder, filmklipp och inlägg på sidan. På mindre än ett dygn hade över 1500 personer gillat sidan.

– Vårt mål med sidan är att visa hur det verkligen går till. Vi vill inte att sidan skall ge en förskönande bild, vi vill visa både bra och dåliga sidor, säger Elin.

Aktuellt

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen