Årets kock väljer gärna svenskt kött

Årets svenska mästare i matlagning, Tomas Diederichsen, kökschef på Ulfsunda Slott väljer gärna svenska råvaror för att gynna producenterna.

I Jordbruksaktuellt läser vi om stjärnkocken som är noga med sina inköp av råvaror. I sin vinnarmeny använde Diederichsen i största möjliga mån ekologiskt kött, mejeri och grönsaker från svenska producenter.

– Jag försöker eftersträva att de råvaror jag använder är ekologiska eller närproducerade, säger Tomas Diederichsen.

Tomas som även vann tävlingen Sveriges Köttkock 2007 vill gärna ta vara på svenska råvaror och gynna producenterna.

– Men det måste hålla en bra kvalitet också. Det går inte bara att det är svenskt.

Tomas upplever att det är svårt att använda endast svenska närproducerade råvaror när det gäller styckningsdetaljerna.

– Det går att hitta bra producenter, men det är desto svårare att få leverans ofta. Och det är viktigt. Jag har några fasta producenter som jag jobbar med och sedan försöker jag hela tiden leta efter nya, men det tar tid, säger Tomas Diederichsen.

Vill du göra något för att hjälpa till att lyfta fram svenska råvaror?
– Det blir att försöka prata om det och få fram en diskussion runt svenska råvaror.

 

Aktuellt

Ko i skogen

Därför gör svenskt kött skillnad

Ofta kritiseras kött när man pratar om klimat, men det är skillnad på kött och kött. Skillnaden är stor mellan svenskt kött och kött från EU eller övriga delar av världen.

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rulla till toppen