Den svenska matproduktionen och särskilt djurbönderna har varit under stor press den senaste tiden. Detta på grund av skenande kostnader på sånt som idag behövs för att producera maten. För att säkra den svenska maten vill regeringen nu ge ett extra stöd på drygt 2 miljarder kronor, samt skattelättnader.
Pengarna till bönderna kommer dock att dröja och det är nu viktigt att alla vi som köper mat väljer svensk mat i första hand. Det är ofta lite dyrare att välja svensk närproducerad mat. Men förutom att det generellt sett är mer hållbart producerad mat bidrar det till att vi får ha kvar våra svenska matproducenter och bönder, som ser till att vi har en trygg livsmedelsförsörjning i landet.
Jordbruket centralt för svensk motståndskraft
Jordbruket är en helt central näring för Sverige och för svensk motståndskraft i turbulenta tider, sa finansminister Mikael Damberg på en pressträff under måndagen. Damberg hoppas att stödet bidrar till att klara det svenska jordbruket och att stärka positionen för svensk mat.
– Vi försvarar svenskt jordbruk, våra jobb över hela landet och vår internationella konkurrenskraft, men också faktiskt vår beredskap i ett ganska känsligt läge, sa Damberg.
På grund av de globala energipriserna är krisstödet en del av lösningen där Damberg menar att livsmedelspriserna trots stödet ändå kommer fortsätta att öka den närmaste tiden.
Stödet är stort bland konsumenter
Enligt en undersökning, som gjordes av Novus på uppdrag av LRF i april, är 8 av 10 svenskar beredda att betala mer för att köpa svensk mat och därmed bidra till att stärka försörjningstryggheten.
Undersökningen visar också att 6 av 10 svenskar är oroliga över att den svenska matproduktionen minskar på grund av Rysslands invasion av Ukraina och att 7 av 10 anser att det är regeringens ansvar att säkra den svenska försörjningstryggheten.
Vad kan du göra för att säkra den svenska livsmedelsförsörjningen?
- Välj svensk mat och säkra den svenska maten genom att ta ställning för en fortsatt trygg livsmedelsförsörjning i Sverige.
- Välj alltid svenskt kött när du äter kött. Förutom att du får du kött som kommer från en djurhållning i världsklass med lägre klimatpåverkan behåller vi också djurproduktionen i vårt land som motorn för den svenska växtodlingen. Titta efter märket Kött från Sverige.
- Ta tillvara på hela djuret. Köp inte bara filé och färs, utan också andra styckningsdetaljer, det är resurssmart.
- Undvik matsvinn och ta vara på det som blir över. Med hjälp av frysen kan man förlänga hållbarheten betydligt längre.
- Välj svenska frukter och bär i säsong. Undvik flygtransporterade färska frukter, bär och grönsaker. Här kan du se när olika råvaror är i säsong.
- Byt ut och leta efter svenska alternativ. Välj svenskt havreris istället för vanligt importerat ris, det är både hälsosammare och minskar dessutom ditt miljöfotavtryck. Sojabönor kan exempelvis bytas mot gröna ärtor och avokado mot mosade bondbönor.
» Läs mer här om varför en nationell matproduktion är viktig för svensk krisberedskap.