Djuren – vårt beredskapslager

För en trygg och livskraftig matproduktion i Sverige är samspelet mellan växtodling och djurhållning avgörande. Djuren är därmed vårt beredskapslager.
Djuren är vårt beredskapslager

Alla länder i världen har olika förutsättningar för olika typer av matproduktion och jordbruk. I Sverige har vi gott om betesmark, bra förutsättningar för foderproduktion med gräs och klöver och mycket vatten – helt enkelt väldigt goda förhållanden för djurhållning med nötkreatur. Dessutom har vi rätt osäkra förhållanden för spannmålsproduktionen vilket innebär att grisarna blir ett smart och effektivt sätt att ta tillvara på spannmål som inte har tillräckligt hög kvalitet för humankonsumtion. Djurproduktionen är därmed på flera sätt motorn för matproduktionen i Sverige och en viktig förutsättning för att kunna säkerställa produktionen av mat i hela landet i händelse av en kris. På så vis är djuren vårt beredskapslager.

Stötta svensk matproduktion – välj svenskt

Dessvärre har antalet nötkreatur i landet minskat betydligt över tid. En tuff konkurrens och försämrad lönsamhet är främsta skälen. Särskilt i dagsläget är situationen extremt påfrestande för svenska bönder på grund av skenande priser på diesel, el och andra insatsvaror. Med tanke på det oroliga världsläget är det nu viktigare än någonsin att välja svenskt kött och svenska mejeriprodukter för att stötta djurbönderna så att produktionen blir kvar inom landet.

Antalet nötkreatur minskat över tid

Tittar vi närmare på nötkreatur i Sverige så är de idag ungefär 1,4 miljoner djur, varav en halv miljon är kor. I december 2020 hade vi det lägsta antalet nötdjur som någonsin uppmäts i landet, enligt Jordbruksverket. Sedan dess har antalet ökat något, men däremot blir antalet bönder färre och färre. De jordbruk med nötkreatur som är kvar blir istället allt större. Idag finns det ungefär 15 000 företag med nötkreatur i Sverige. Från år 2000 till nu har antalet nötbönder minskat med nästan 50 procent.

Minskat antal kor 1929–2020

Samtidigt har betes- och ängsmarkerna också minskat drastiskt de senaste 130 åren från närmare 1,8 miljoner hektar till dagens ca 450 000 hektar. Enligt en studie om gräsmarkernas användning i jordbruket från Chalmers, redovisar forskarna att av naturbetesmarkernas knappt 450 000 hektar nyttjas ungefär 70% av djur i nötköttsproduktionen. Betesmarkerna hyser en stor artrikedom och är viktiga habitat för flertalet arter av växter, insekter och fåglar. Det behövs därför nötkreatur som kan beta dessa marker så att de inte växer igen.

Goda förutsättningar för nötkött och mjölk

I Sverige har vi mest skog. Nästan 70 procent av markytan i Sverige består av skog. Endast 7 procent av markytan är åkermark. På grund av det och vårt klimat har vi en begränsad växtodling. Särskilt i Norrland och i skogsbygderna. Samtidigt är förutsättningarna för vallodling, det vill säga gräs och klöver, och betesdjur väldigt goda. Med de naturliga förutsättningarna för matproduktion som vi har på våra breddgrader blir djuren – och då framför allt de idisslade djuren som kan omvandla gräs till mat – viktiga för en trygg och hållbar matproduktion.

Växtodlingen ger mat så länge det tillförs näring och marken får vila och återhämta sig.  Genom att varva grödor som ger oss människor mat med grödor som ger marken vila och återhämtning, så som vall, skapas ett hållbart system. Medan jorden vilar omvandlar nötkreaturen gräs och klöver till mjölk och kött som ger oss människor värdefullt protein. Samtidigt ger nötdjuren naturligt gödsel till hela odlingsarealen. Gödseln från djuren är en viktig resurs för att inte enbart vara beroende av importerat handelsgödsel. 

» Sex anledningar till att välja svenskt kött

Aktuellt

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen