Vi lyfter svenskt kött inom foodservice

Svenskt Kött lanserar nu en ny sida med inriktning på foodservice och framför allt offentliga kök och släpper samtidigt resultat från en en stor kartläggning av synen på svenskt kött i just de offentliga köken.
Hur mycket svenskt kött serveras på restaurang?

Efter svåra år för restauranger behövs nu ett samlat initiativ för det svenska köttet inom restauranger och storhushåll. När ekonomin är knapp är det lätt hänt för krögare och beställare att hemfalla åt det importerade fulköttet för att fylla menyerna igen. Nu satsar Svenskt Kött på att lyfta just svenskt kött inom foodservice med en helt ny sida.  

Brist på statistik över volymer 

Det är idag utmanande att hitta uppdaterad statistik  över hur  stor andelen svenska livsmedel är i volym, både inom offentlig sektor och i den privata foodservicesektorn. En anledning till detta är att statistiken redovisas på olika sätt i olika delar av kedjan; i produktionsledet redovisar man volym, det vill säga i kilo, medan statistiken efter förädling anges i värde, det vill säga i kronor. Just nu pågår ett arbete hos Jordbruksverket för att samla in bättre statistik från foodservicesektorn, men projektet tar tid. Inom de närmsta åren finns förhoppningsvis mer och bättre data att tillgå. 

– Eftersom mat engagerar – särskilt mat i offentliga kök – leder bristen på data kring hur det faktiskt är, till att debatter och diskussioner blir åsiktsdrivna. Vi ser därför fram emot att det framöver kommer finnas förbättrad statistik så vi kan fördjupa analysen och det blir enklare att ta ett helhetsgrepp kring svenska livsmedel i storhushåll, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött. 

I väntan på statistiken om volymerna av svenskt kött i foodservice genomförde Svenskt Kött under perioden maj–september 2021 en större undersökning för att kartlägga synen på svenskt kött och svenska livsmedel i offentliga måltider, alltså inom skola och äldrevård och sjukhus. Undersökningen skickades ut till ansvariga tjänstemän i Sveriges samtliga 290 kommuner och resultaten bygger på svar som inkommit från 86 av dessa kommuner.  

Vill gynna svensk matproduktion 

Kommunerna svarar att de inkluderar mer svenskt kött i måltiderna nu än för tio år sedan och den främsta anledningen till detta är att de vill gynna svensk eller lokal matproduktion. Vidare uppskattar de tillfrågade kommunerna att en stor andel av köttet som serveras är svenskt, fler än 9 av 10 (91,2 procent) anger att andelen svenskt griskött är 75-100 procent och nästan lika många (89,2 procent) anger att andelen svenskt nötkött är 75-100 procent.

Uppskattningsvis, hur stor andel är svenskt av det kött ni serverar?

Tre fjärdedelar av de som svarade anser också att coronapandemin har förändrat kommunens inställning till upphandlade livsmedel. Några kommentarer om detta var:  

”Ja, mer fokus på svenskt.” 

”Viktigt med tillgång inom landet.” 

”Viktigt att det finns inhemska varor om gränserna stängs.” 

Många utmaningar och förväntningar på offentlig mat 

På frågan vilka utmaningar de har i kommunerna var svaret att den klart största utmaningen var matsvinn, tätt följd av att tillmötesgå kostpreferenser och att servera mat som uppskattas. Att matsvinnet är ett stort problem bekräftas även av Livsmedelsverkets kartläggning av matsvinn i offentliga måltider som bland annat visar att var sjätte skollunch slängs.

I Sverige serveras 3 miljoner måltider per dag i de offentliga köken. Det finns ett stort engagemang och omfattande arbete både från myndigheternas sida, men även genom privata initiativ kring vad som ska serveras och hur den offentliga maten kan bli både nyttig och god. Särskilt vad gäller skolmaten. Maten ska som exempel vara hälsosam, hållbar, klimatsmart, närproducerad, prisvärd och sist men inte minst ska den vara god och bli uppäten.  

Enligt Ungdomsbarometern 2020 är det viktigaste med skolmaten att maten är ätbar, att det är mer svenskt kött och att det faktiskt är kött på lunchmenyn i skolan.

Det kan de själva vara med att påverka och det kan även du! Vill du vara säker på att alltid få svenskt kött när du äter ute – glöm inte att ställa frågan varifrån kommer köttet? Läs mer här!

Aktuellt

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen