Guiden till landets gårdsbutiker

Närproducerat - trenden som enligt många är ännu hetare än den ekologiska. För att guida alla som vill köpa mat producerad i närheten finns nu "Matarvet, gårdsbutiker och mathantverkare 2012".

Det är en ambitiös bok som samlar gårdsbutiker och mathantverkare i Sverige, initiativtagare och redaktör är Lena Sjölin på Svenskt Kulturarv. Hela 960 olika producenter har Matarvet samlat ihop och de presenteras med all tänkbar kringinformation som kartor, webbplatser och fina bilder.

Vad är närproducerad mat?

Det finns ingen entydig officiell definition av vad närproducerat är. Föreningen Bondens marknad har en egen definition av begreppet: varorna får inte komma från en omkrets längre än 25 mil. Webbplatsen Miljösmart mat definierar närproducerat som mat som produceras, förädlas och distribueras till konsumenter inom ett visst avgränsat område.

 

 

Aktuellt

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen