Gudruns kött och charkuterier lanserar mald nötlever för foodservice – en smart produkt för att höja järnet i skolmaten.
Anrika Gudruns i Stockholm har efter en förfrågan från Södertälje kommun tagit fram mald nötlever på rulle. I kommunen hade man behov av att hitta en leverprodukt av nöt som var mald och kunde kombineras med annan färs i olika maträtter. Grislever var inte ett alternativ, då andelen specialkost ökar. I ett samarbete med Södertälje kommun och även andra kommuner utvecklades den nya produkten som nu finns att beställa hos Gudruns själva, men även via Martin & Servera och Menigo.
Idag lagas inte lika mycket inälvsmat som förr, varken i hemmen eller i de offentliga köken. Det kan vara en orsak till att barnen ofta inte får i sig den mängd järn de behöver.
Järnbrist vanligt hos unga tjejer
I Sverige är det ovanligt med näringsbrist eftersom de allra flesta äter allsidigt och bra. Men det är relativt vanligt med järnbrist, nästan var tredje tjej i årskurs 8 och 2 på gymnasiet har tecken på järnbrist.
Järnets viktigaste uppgift är att transportera syret i kroppen. Det järn som är lättast för kroppen att tillgodogöra sig kallas hemjärn och finns främst i inälvsmat som exempelvis lever samt i blodmat, till exempel blodpudding. Järn finns också i kött. Icke-hemjärn finns i vegetabiliska livsmedel som till exempel nötter, baljväxter och fullkorn.
Om Gudruns
Familjeföretaget Gudruns jobbar endast med råvaror från svenska bönder, märker med Kött från Sverige och ingår i Ögrengruppen som också äger bland annat Skövde slakteri.