Franskt

Burgundisk skinkgryta

Burgundisk skinkgryta

Den här grytan har den berömda boeuf Bourgignon som förebild, fast här använder vi griskött istället för nötkött. Då förkortas koktiden och du får en ny, spännande smak.

Pepparstek på grönpeppar (Filet mignon au poivre)

Pepparstek av filé mignon, den smala biten på oxfilén är ett av de klassiska recepten från det franska köket. Den serveras traditionellt med en mustig sås kryddad med konjak och grönpeppar. Hittar du inte grönpeppar, laga rätten på svartpeppar. 

Boeuf bourguignon- burgundisk köttgryta

En klassisk köttgryta med inspiration från Bourgogne. Enligt kokboksförfattaren Julia Child’s rekommendationer ska du använda ett kraftigt rött vin i grytan, Beaujolais, Cotes du Rhone eller Bourgogne.

Rostbiffsrulle med sparris

Kall rostbiff i tunna skivor är perfekt buffémat. Här får du tips på hur du gör goda rullar av fransk rotbiff, fyllda med sparris och citronmajonnäs. 

Quiche Lorraine

En klassisk paj med tärningar av ost och rökt sidfläsk. Tillaga den i förväg, så behöver du bara lägga upp den vid servering. Pajen är lika god ljummen som kall. Skär den i stora portioner och servera som varmrätt, eller i mindre till förrätt, mingel eller buffé. 

Pepparbiff från Dijon

Klappa in biffarna med krossad svartpeppar. Stek köttet i smör ca 2 minuter per sida. Håll köttet varmt. Fräs löken i smör i samma panna …

Rumpstek med kryddsmör

Det här receptet kan du använda som grundrecept för rumpstek i skivor. Rumpsteken skärs ut ur styckningsdelen rulle. Det här är en gammal restaurangklassiker, vars recept nu kommer till heders igen. Skivor av rumpstek ska vara långsmala och ha en liten fettrand. Köttet steks inte helt igenom, utan ska vara lätt rosa i mitten.

Ljummen middagssallad med stekt fläsk

Den här salladen har lånat inspiration från klassiska Salade Lyonnaise. Originalreceptet innehåller rökt fläsk, pocherade ägg och brödkrutonger, men det går precis lika bra att servera kokta ägg till rimmat fläsk. Krutonger går bra att lägga till. 

Fransk rostbiff med rotfruktsgratäng

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du vill steka fransk rostbiff, dvs rostbiff med en brun kant och en vackert rödrosa kärna. Rostbiffen kan serveras varm eller kall. Här får du också recept på en god gratäng och en läcker sallad att servera till. 

Scroll to Top