Världens kök: Asiatiskt

Snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Att snabbsteka är ett sätt att tillaga mat extremt energisnålt, vilket passar bra på den mongoliska slätten där det är ont om bränsle. Köttet och grönsakerna ska bara svängas runt i det heta kokkärlet, så därför är det bäst att välja en mör styckningsdetalj och skära tunt. När köttet är genomstekt lägger man det på wokens kanter för att tillaga sås och grönsaker i bottnen. 

Den fermenterade chilibönpastan Toban-djan finns i asiatiska butiker. Om du inte hittar pastan, ersätt med sambal oelek för liknande smak.

Läs mer

Örtbräserad och teriyakigrillad grisvans med picklat rött

Grissvans är verkligen en exklusiv råvara. Till skillnad från i många andra länder har våra svenska grisar kvar sin svans och kan ståta med den för grisen så karaktäristiska knorren. Självklart ska vi ta vara på svansarna här hemma och inte låta alla gå på export till asiatiska länder, där man gärna anrättar grissvans. Därav de asiatiska smakerna i det här receptet. För att få fin sälta låter vi svansarna dra i salt 4 − 5 timmar.

Läs mer

Orientaliska lammfärsbullar

Bessinge Gård bjuder här på ett recept på läckra lammfärsbullar med mynta och den österländska kryddan sumak. Köttbullarna kan serveras tillsammans med en fruktig kvarngrynssallad. Serveras rätten som en del av ett julbord räcker den till 10 portioner.

Läs mer

Asiatiska spjäll char siu

Egentligen är char siu en traditionell kinesisk grill-rätt, men här kryddar vi revbensspjäll på samma sätt och tillagar i ugn. I receptet ingår sås på malda gula bönor, som är den vanligaste kryddan i kinesisk matlagning i alla regioner. Du hittar den i asiatiska butiker eller på den asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker. Det står ”Crushed yellow bean sauce” eller ”Ground yellow bean sauce” på burken.

Läs mer

Wokad kotlett med grönsaker

För att köttet ska passa bäst att woka skärs det i lövtunna skivor, som har kort tillagningstid. Förbereder du marineringen är det här en snabblagad rätt. 

Läs mer

Wokad skinka satay

Ibland är det väldigt praktiskt att utgå från ett paket strimlad, färsk skinka, ett paket nudlar och en påse färdiga wokgrönsaker. En snabb och välsmakande middag när du vill äta hemlagat utan att du vill lägga tid på matlagning. 

Läs mer
Scroll to Top