Vad gömmer sig under skinnet?

I helgen är det
Korvfestival i
Stockholm. När det kommer till charkuterier är det inte helt enkelt att se varifrån
köttet egentligen kommer. Håll utkik efter
Svenskt kött-märket eller mat som
ger tummen upp i appen
Bonde på köpet om du vill vara säker på att råvaran är
svensk. Nedan berättar jag och LRFs
förbundsordförande Helena Jonsson om varför det är så viktigt att ha koll på
köttets ursprung.

Håll utkik efter Svenskt kött-märket eller mat som
ger tummen upp i appen Bonde på köpet om du vill vara säker på att råvaran är
svensk.

Vi är
många som älskar korv, och i helgen vallfärdar tusentals entusiaster till
Stockholm och Globens annex för att botanisera, provsmaka och lära sig mer om
denna populära matinstitution. Korvfestivalen är Nordens största tillställning
för alla som gillar korv och som vill lära sig mer om hantverket, traditionerna
och alla möjliga varianter av korv.

Det är
lätt att tro att om man köper en korv från ett välbekant, svenskt varumärke så
är det självklart svenskt kött innanför fjälstret. Men det finns korvar och
charkuterier med svenskklingande namn som inte innehåller ett enda gram svenskt
kött.

På Korvfestivalen finns svenska bönder på plats. De är där för att visa att
korven kommer från gården, från djuren som bonden föder upp. Och för att
berätta varför det är viktigt att man har koll på varifrån köttet i korven
egentligen kommer.

Det är
lätt att tro att om man köper en korv från ett välbekant, svenskt varumärke så
är det självklart svenskt kött innanför fjälstret.

Konsumenterna
säger i undersökningar att de hellre vill ha svenskt kött än utländskt men
sedan flera år ökar importen och idag är 40 procent av det griskött vi äter
importerat.
För 20 år sedan var Sverige självförsörjande. Framförallt
har andelen importkött dragits upp av det anonyma köttet, det som är råvaran i
korven, leverpastejen och färdigmaten. Vi är fortfarande ganska trogna det
svenska köttet när vi köper hela bitar i butiken, men när det kommer till förädlade
produkter som korv och färdiga maträtter är det inte lika självklart att välja
svenskt. Då är det snarare varumärken och pris än råvarans ursprung som styr
valet. 

…många korvälskare kommer att sätta tänderna i produkter som kommer
från djur som inte har fötts upp på det unika sätt som gäller i Sverige

Det här
betyder att många korvälskare kommer att sätta tänderna i produkter som kommer
från djur som inte har fötts upp på det unika sätt som gäller i Sverige, och
som är den främsta anledningen till att svenskt griskött kostar lite mer. För
det är skillnad på djurhållning i Sverige och i andra EU-länder. Trots att det
är olagligt får en övervägande del av unionens grisar rutinmässigt sina svansar
avklippta. I Sverige behåller grisarna knorren eftersom vi ger dem en
stimulerande miljö där de inte stressas till att bita varandra. God omvårdnad
håller dem friska och Sverige har därför den lägsta antibiotikaanvändningen i
hela EU. Danska grisar får tre gånger så mycket antibiotika, grisar i Tyskland
hela 16.


EU-marknaden finns ett överskott av billigt griskött från Danmark, Tyskland och
Polen som har producerats till en betydligt lägre kostnad än det svenska köttet
och som det därför är mycket svårt för svenska bönder att konkurrera mot.

Endast var femte konsument tycker att det är enkelt att se varifrån köttet i
förädlade livsmedel kommer

Det
finns många anledningar att välja svenskt, men det är inte alltid helt lätt.
Endast var femte konsument tycker att det är enkelt att se varifrån köttet i
förädlade livsmedel kommer. Men genom att leta efter ursprunget på charkuterier
och välja dem med svensk råvara kan vi använda vår konsumentmakt till att säga
att även korv ska vara schyst
producerad.

Det
finns många anledningar att välja svenskt. Genom att leta efter ursprunget på
charkuterier och fylla korgen med dem som är märkta med Svenskt Kött eller ger
tummen upp i appen Bonde på köpet kan vi använda vår konsumentmakt till att
säga att även det kött som göms i skinn ska vara juste producerat. 

Maria
Forshufvud

vd Svenskt Kött

Helena
Jonsson

Förbundsordförande LRF

Relaterade artiklar

About The Author