Vad är köttkvalitet?

Kvalitet är oftast något som är lätt att känna igen hos
produkter. Men hur är det med kött egentligen? Precis som för alla andra
produkter är det personen som köper produkten som bestämmer vad som är
kvalitet, och därför skiljer sig givetvis den bilden åt från person till
person.

Kvalitet är oftast något som är lätt att känna igen hos
produkter. Men hur är det med kött egentligen?

Smaken bör vara den allra viktigaste faktorn, förutsatt att
man inte enbart värderar kvalitet genom pris. Men hur ska man som kund i en
mataffär kunna bedöma kvaliteten hos köttet? Det hjälpmedel man främst kan
utnyttja är ögonen. En mörkröd lammkotlett med insprängt fett är garanterat
saftigare och smakrikare än en blek lammkotlett som endast har en fettkappa
längs kanten. Storleken spelar också roll (ja faktiskt). När det är mer ben än
kött upplever man det gärna som litet tråkigt, även om smaken kan vara bra. Det
ger helt enkelt en trist karaktär åt den lilla köttbiten och kan betyda att
lammet, i det här fallet, slaktats onödigt tidigt.

När ögonen ändå riktas mot köttbiten kan man lyfta blicken
något och ta en titt på förpackningens märkningar.

När ögonen ändå riktas mot köttbiten kan man lyfta blicken
något och ta en titt på förpackningens märkningar. Svenskt och ekologiskt är
bra ur ett etiskt miljö- och djurhälsoperspektiv – något som bör ingå i en mer
abstrakt kvalitetsvärdering. Men faktum är att det också påverkar kvaliteten
smakmässigt. Här talar jag mycket från mitt perspektiv som ekologisk lammbonde.
Lamm som växer långsamt, får större utlopp för naturliga beteenden och i stort
sett bara äter gräs, ger ett otroligt gott kött. Jag vill då påstå att
KRAV-märket är en symbol för ren smakkvalitet lika mycket som för etiska
värden.

Lamm som växer långsamt, får större utlopp för naturliga beteenden och i stort
sett bara äter gräs, ger ett otroligt gott kött.

I slutänden handlar det om att vara informationssökande. För
att veta vad köttkvalitet är och för att kunna göra en rimlig bedömning i
mataffären krävs viss kunskap. Handeln och branschen har ett stort ansvar för
att göra dessa val lättare – men ett stort ansvar ligger också på dig som betalar
i matbutiken.

Relaterade artiklar

About The Author