Svenskt Kött – en av höjdpunkterna under Almedalsveckan

I år anordnar Svenskt Kött för första gången seminarier under Almedalsveckan. I Visby har tusentals politiker, opinionsbildare och företrädare för organisationer samlats för att prata politik, bilda opinion, nätverka och påverka. Det är sammanhang där vi tycker att det är viktigt att synas, men för att synas gäller det att sticka ut.

Därför valde vi spetsiga rubriker för våra seminarier: Köttfria måndagar – quick fix för miljön? samt Skolmat – till vilket (lågt) pris som helst?

Vår strategi bar frukt. Att bli utsedda till en av höjdpunkterna bland 1800 seminarier och få besök av upp mot hundra deltagare på båda paneldebatterna ska ses som en lyckad debut för Svenskt Kött på Almedalsscenen.

På måndagens paneldebatt om Köttfri måndag blev det stort fokus på Svenskt kötts huvudfråga att vi behöver öka köttproduktionen i Sverige, något som såväl MPs företrädare som Nordic hotels (som infört köttfri måndag på sina hotell) höll med om.

Panelen var också enig om att vi måste prata mer om vilken mat vi vill äta och göra medvetna val i butik och på restaurang. Miljöpartiets Maria Gardfjell efterlyste att fler miljövänner ska äta kött. Läs mer om det i tidningen Miljöaktuell.

Att bli utsedda till en av höjdpunkterna bland 1800 seminarier…ska ses som en lyckad debut för Svenskt Kött på Almedalsscenen.

Under tisdagen var det nästan lika fullsatt då vi samlats för att diskutera priset och kvalitén på skolmaten. Kostchef Anita Broddesson från Klippans Kommun var tydlig och menade att fokus måste vara kvalitet. Och vilken politiker väljer pris när det ställs mot kvalitet? Så driv kvalitetsfrågan konsekvent var hennes uppmaning till kostchefer. Att sedan en skolmåltid i snitt kostar 9:48 (en undersökning gjord av Skolmatens vänner) är skamligt lågt. Vi måste påverka våra politiker så att de sätter större värde på skolmaten.

Vi måste påverka våra politiker så att de sätter större värde på skolmaten.

På tisdagskvällen bjöd vi också in till ett grillmingel där köttexperten och styckningsgesällen Eric Persson pratade köttkunskap tillsammans med kocken Fredrik Malmstedt. Vi tog såklart chansen att visa upp våra nya fina styckningsscheman som vi presenterade tidigare i vår.

Läs också vad andra skrev om våra seminarier:

 

Relaterade artiklar

Scroll to Top