Tre goda tapas med bog och skinka

Dessa tre goda tapas med bog och skinka passar fint att laga tillsammans med familj och vänner eftersom alla kan hjälpas åt i köket och laga varsin rätt. I två av smårätterna används skinka – rökt och lufttorkad, och i den tredje får grisbog puttra ihop till en härlig bönchili.

Ingredienser

Chilikryddad grisbog med svarta bönor och avokadoyoghurt
8–12 bufféportioner

600 g benfri grisbog
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
2 msk chilipulver
salt
2 dl rött vin
3 dl köttbuljong
2 dl svarta bönor, kokta
salt och malen svartpeppar

Avokadoyoghurt:
2 avokador
2 msk matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
saft av 1 lime
grön tabasco
salt

2 vetetortilla, finstrimlad
2 dl olja till fritering
salt

Majsplättar med rökt skinka
8 bufféportioner

200 g majs
2 ägg
1 msk vetemjöl
½ röd paprika, fintärnad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk hackad persilja
50 g corn flakes
salt och svartpeppar
1 msk rapsolja
8 skivor rökt skinka

Lufttorkad skinka med tomatillosalsa
8 bufféportioner

4 tomatillofrukter
3 msk olivolja av hög kvalitet
200 g honungsmelon, i grova bitar
1 liten rödlök, finhackad
salt
½ dl färsk koriander, grovhackad
8 skivor lufttorkad skinka

Gör så här

Chilikryddad grisbog med svarta bönor och avokadoyoghurt

Skär köttet i 6 lika stora bitar. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatpuré och chilipulver. Lägg köttet på löken. Salta, häll på vin och buljong. Sjud under lock tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Späd eventuellt med lite vatten under tillagningen. Lyft upp köttet och plocka det i mindre bitar. Värm lökröran igen och krydda med salt och peppar. Vänd ner bönor och kött och låt allt bli genomvarmt.

Dela avokadorna, gröp ut innanmätet och mosa. Rör ner yoghurt. Tillsätt vitlök och limesaft. Krydda med tabasco och salt. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg försiktigt ner tortillan i oljan och fritera gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt. Som alternativ kan man servera denna tapas med servera med mjuk tortilla som inte friterats.

 

Majsplättar med rökt skinka

Mixa hälften av majsen. Lägg majsmixet i en bunke, knäck i äggen och rör ner mjöl och resterande majskorn. Blanda ner paprika, vitlök, persilja, och corn flakes. Krydda med salt och peppar. Hetta upp olja i en teflonpanna, klicka ut plättar och stek på medelstark värme ca 3 minuter per sida. Lägg en skinkskiva på varje plätt.

 

Lufttorkad skinka med tomatillosalsa

Tvätta tomatillon, skär bort kvistfästet och skär i grova bitar. Mixa den och slå i oljan under mixning. Blanda tomatillon med melon och lök och smaksätt med salt. Strö över koriander. Servera till skinkan.

Receptet är framtaget i samarbete med Malin Söderström

FLER RECEPT

Rulla till toppen