Ögonsnacks till Halloween

Ett lagom läskigt tilltugg att bjuda på är dessa ögonsnacks till Halloween. Lika gott som förrätt till en middag. Vivi Wallin, som bland annat driver bloggarna Fixa Själv och Mammasanningar, är kreatören bakom det här Halloweenreceptet.

Vivi Wallin har skapat tre barnvänliga Halloweenrecept åt Svenskt Kött, Läskig tacospindel, Mumiekorvar och Ögonsnacks till Halloween. Vi passade på att prata lite med Vivi om var hon hittar inspiration till sina recept. 

Var hittade du inspirationen till Halloweenrecepten? 

Jag är ständigt på jakt efter inspiration och experimenterar mycket i köket. Dessutom ser jag en del på utländska sidor som jag vill prova och gör en egen variant på det. 

Hur brukar du fira Halloween? 

När barnen var yngre gick de Bus eller Godis. Nuförtiden blir det mest god mat och härligt häng med vänner och familj. Jag gillar att laga säsongsanpassad rustik höstmat, som grytor och ugnsbakade rotfrukter.  

Brukar du välja svenskt kött när du väljer kött?

Nuförtiden är jag väldigt noga med att välja svenskt kött, men det har kommit med åren och med kunskapen. Det var först efter att ha sett en dokumentär om djurhållningen och mängden antibiotika de använder i många andra länder som jag till fullo förstod jag vikten av att välja svenskt. Efter det här samarbetet när jag lärt mig mer känns det ännu mer självklart.

Ingredienser

20 st

200 g svensk skinka
2 förpackningar mini mozzarella
20 oliver

Gör så här

Gör en grop i varje mozzarellaboll och placera en oliv i hålet.

Snurra skinkan runt mozzarellan så att det liknar ögon.

Placera ögonsnacksen på ett fat och servera!

Tips!

För att vara säker på att skinkan är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att köttet är styckat, förädlat och förpackat här.

Vivi Wallin

Receptet är skapat av Vivi Wallin

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen