Nuggets av fläskfilé med örthummus | Svenskt Kött

Nuggets av fläskfilé med örthummus

Dessa nuggets av fläskfilé med örthummus är snabbmat på det sofistikerade, smakfulla och mättande sättet. Köttet ska marinera 1 timme, så ta med det i planeringen.

Ingredienser

4 personer

500 g fläskfilé, skivad

Marinad:
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk paprikapulver
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Örthummus:
6 dl kokta kikärtor
½ dl olivolja
3 msk pressad citronsaft
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl tahini
1 tsk salt
2 msk persilja, hackad
2 msk gräslök, finskuren
2 msk dill, finhackad
1 msk färsk dragon,  finhackad

Panering:
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg
150 g pankoströbröd
olja till fritering
salt

Till servering:
grönsaksstavar

Gör så här

Marinad: Häll oljan i en skål.  Pressa ner vitlöken och tillsätt salt, peppar och paprika. Blanda samman och lägg ner köttet att marinera 1 timme.

Örthummus: Lägg kikärterna i skålen till en mixer eller matberedare. Häll ner olja och citronsaft. Pressa ner vitlöken, tillsätt tahini och salt. Kör till en homogen blandningen med grov konsistens. Vänd ner kryddörterna.

Häll upp mjöl, ägg och ströbröd i tre olika djupa tallrikar. Vispa upp äggen lätt. Panera köttet i mjöl, ägg och slutligen i ströbröd. Hetta upp oljan till fritering till 175°. Fritera fläskfilébitarna i omgångar tills de är gyllene (cirka 3 minuter). Lägg dem sedan på bakplåtspapper och strö över salt.

Servering: Servera nuggets nyfriterade med örthummus och grönsaksstavar.

Tips! Vill du ha en matigare rätt passar det även med kokt ris till.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen